-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 16-07-2013 | Actualitzat 26-08-2017 19:27
Estar en el núvol està de moda!, el fenomen creixent del cloud computing es planteja com la revolució tecnològica més gran dels nostres temps
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El concepte consisteix en oferir serveis informàtics a través de la Xarxa i pagar només per allò que l’empresa fa servir. Així doncs, totes les dades generades ja no estan emmagatzemades dins dels propis equips, sinó que es troben en algun dels grans “núvols” que actuen com a grans bases d’emmagatzematge.
Malgrat grans organitzacions estrangeres i locals com Mercabarna ja utilitzen aquests serveis, existeix una por davant del risc de la pèrdua o ús inapropiat la informació que s’hi diposita. Les experiències viscudes fins a dia d’avui ens confirmen que el sistema és més segur i més barat que tenir un servidor que hostatgi la informació a la pròpia empresa. Segons fons del sector, l’estalvi pot representar una reducció de costos variable, que van des del 40% fins al 75%.
Però el cloud computing ja ens afecta a tots a títol personal des de fa molt de temps. Les principals xarxes socials com Facebook, Google i Whatsapp en són usuàries. Les nostres informacions i cerques no es troben doncs a les seus d’aquestes empreses sinó en el cloud. Un bon exemple d’això és la cèlebre eina llançada gratuïtament a la xarxa, Dropbox: carpetes virtuals i accessibles a través d’Internet, a les quals es pot entrar des de qualsevol servidor, en qualsevol moment.
En termes generals, el grau de desconeixement que hi ha al mercat sobre la realitat cloud és inversament proporcional a la grandària de les companyies, de manera que aquelles empreses que poden obtenir més avantatges, com és el cas de les PIMES, són les que menys coneixen aquest tipus de recursos. No obstant això una vegada salvat el desconeixement i desconfiança, els importants beneficis directes que observen les empreses que ho han provat, fan que repeteixin.
L’apunt
En aquest sentit, el Campus Universitari de la Mediterrània programa, a partir de setembre, tres cursos al voltant sobre les possibilitats del núvol en els àmbits del comerç electrònic, la identitat digital i les bases de dades. Per a més informació i inscripcions podeu consultar el web www.campusmed.net.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!