Campus Universitari de la Mediterrània

El Projecte Cervell Humà: la creació d'un simulador digital del cervell

Eix. Markram

Eix. Markram

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa poc la Unió Europea li va injectar una dosi substancial de fons a un projecte que alguns qualifiquen tan rellevant per a la humanitat com el primer aterratge a la Lluna.

D'això tracta el Projecte Cervell Humà, al qual la UE va decidir dotar de 1.360 milions de dòlars durant deu anys, i que té com a finalitat reconstruir, peça per peça, electrònicament el nostre cervell.

La UE finançarà el Projecte Cervell Humà (HBP, les seves sigles en anglès) amb l’objectiu d’aconseguir un model computacional del cervell humà que permeti emular les funcions cerebrals, que ajudi a estudiar les seves característiques i a entendre les causes de les malalties neurològiques per millorar el seu diagnòstic i tractament.

El funcionament del cervell no es pot explicar a partir de l’estudi de les parts, de les regions cerebrals, els circuits neuronals i les molècules per separat. És necessari unir totes les peces en una simulació integral del cervell, que  permeti incorporar tota la informació obtinguda fins ara per la neurociència i, amb el desenvolupament de tecnologies de supercomputació avançades, identificar patrons, principis organitzatius i possibles mancances subsanables amb nous experiments.

Al davant d’aquest projecte hi ha el professor Markram, investigador de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne a Suiza, que explica: “El cervell s’estudia des de fa més de 200 anys i el nombre d’articles científics sobre ell és de 10 milions; en deu anys hi haurà 100 milions. Malgrat això, encara no tenim una visió general de com és aquest òrgan”. El científic creu, i ha convençut a l’UE, que ha arribat l’hora de realitzar aquell treball: recreant amb processadors els 100.000 milions de neurones del cervell humà.

Neurociències

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània, sota la direcció de Josep Farré, director de tecnologia de Neàpolis, programa el curs sobre Neurociències del 7 al 10 d’octubre a l’EPSEVG de Vilanova i la Geltrú. El present curs pretén abordar les Neurociències des d'una perspectiva multidisciplinària i transversal, des de la seva aplicació a la medicina, fins a la Neuroenginyeria o la Neuroinformàtica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local