-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 01-10-2013 19:25
CUM. Refugiats sirians
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Segons les dades presentades per ACNUR el nombre de refugiats sirians ja supera els 2,1 milions. El flux de refugiats sirians no s'atura en els països fronterers com Turquia i l'Iraq, però sobretot el Líban i Jordània ja han arribat al límit de la capacitat d'acollida. Les principals conseqüències del desplaçament massiu són l'alça de preu dels aliments i l'augment de l'atur en els països d'acollida.
En aquest context, Xavier Aragall, politòleg i assessor tècnic de polítiques euromediterrànies de l’IEMed presentarà la ponència “Els moviments humans a la Mediterrània” en el marc del curs “Noves realitats als països mediterranis”. El curs, organitzat pel Campus Universitari de la Mediterrània, i sota la coordinació de l’Institut Europeu de la Mediterrània, pretén donar una visió contrastada d’aquests països plens de creativitat i d’anhels de llibertat i participació democràtica, però també amb greus problemes econòmics i socials. Per primera vegada l’IEMed imparteix un curs amb els diferents especialistes que formen l’estaf d’aquesta institució abocada no solament a l’estudi sinó també a l’acció, atès que coordina les més importants xarxes de la societat civil euromediterrania.
Lurdes Vidal, responsable de l’àrea Món Àrab i Mediterrani de l'IEMed, basarà la seva exposició en “El món àrab i les xares socials”. L'anomenada Primavera Àrab ha posat de relleu el destacat paper que tenen els mitjans de comunicació en les manifestacions i les revoltes que, des de finals de 2010, sacsegen el panorama polític i social dels països del Nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. Des de llavors, el rol dels nous mitjans de comunicació, l'extensió de les xarxes socials en aquests països i l'abast efectiu de la seva influència han estat àmpliament debatuts. No falten els investigadors que hi veuen els pilars d'unes noves formes d’expressió popular i de participació democràtica.
I la dignitat de les dones, quan?
Una altra de les ponències destacades serà al dedicada al paper de la dona. Els processos revolucionaris que s'han donat en els darrers dos anys als països del sud i est de la Mediterrània han evidenciat la feblesa de les dones davant dels nous escenaris polítics i socials. En nombroses manifestacions, les dones han estat molt sovint sotmeses a constants vexacions, insults, violacions i a nombrosos casos d'assetjament sexual. Maria-Àngels Roque, antropòloga de l’IEMed, ho analitzarà en la sessió dedicada a “Les dones al món àrab: de l’harem a la revolució”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!