Ple Municipal de Sitges

Quin valor tenen 4000 firmes pel Govern?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP va demanar al Ple Municipal que el Govern doni una resposta clara i pública a les quasi 4000 signatures recollides per la Plataforma per uns Impostos i Serveis Justos. La moció va ser retirada per aspectes tècnics, però la necessitat d’un debat profund sobre les finances municipals segueix ben vigent.

En primer lloc, des de la CUP ens disculpem a tota aquella gent que va dipositar la seva confiança en nosaltres a les darreres eleccions municipals perquè no van estar representats en bona part del Ple d’aquest novembre. El nostre company i representant al Ple, l’Òscar Ortiz es va absentar a l’inici del Ple per problemes de conciliació laboral.

Moció sobre la necessitat de convocar referèndum d'autodeterminació. Aquesta va ser la primera de les dues mocions que des de la CUP vam presentar al Ple del passat dilluns. El plantejament era aconseguir que l’Ajuntament de Sitges es posiciones per instar a la Generalitat a fer un referèndum sí o sí durant el 2014.

La moció defensava que si l'Estat tomba la proposta de consulta de la Generalitat, que aquesta desenvolupi els instruments legals necessaris perquè el 2014 se celebri igualment un  referèndum per a complir amb el mandat popular i poder decidir el nostre futur.

Des de la CUP lamentem que aquesta moció d’una radicalitat democràtica absoluta no fos compartit per cap dels altres patits presents al Ple. CiU es va abstenir, argumentant que no compartia aspectes de la moció "com que la resposta hagi de ser binària", o el fet “de la convocatòria d’una consulta de manera unilateral”. Per altra banda, el PSC es va posicionar al costat del PP votant en contra de la moció després de condicionar un possible vot favorable a que la moció rebaixes el seu contingut.

Finalment NH i SGI es van abstenir, els primers canviant l’orientació del vot (de favorable a l’abstenció) en ple debat de la moció i els segons sota l’argument que "només són un partit municipalista" com si els sitgetans no fóssim també catalans i per tant no tinguéssim res a dir en un moment cabdal de la història política del país.

Moció per l’admissió a tràmit de la iniciativa ciutadana presentada per la Plataforma Ciutadana per uns Impostos i Serveis Justos. Des de la CUP vam presentar aquesta moció per tal que el Govern s’activés i donés una resposta a l’alçada de les circumstàncies a la petició de revisió de les xifres econòmiques de l’Ajuntament per part de la PCISJ, recolzada per 4000 signatures. Concretament vàrem demanar que s’activessin els mecanismes recollits en el Reglament de Participació Ciutadana en relació a la presentació d’iniciatives ciutadanes.

La moció arribava al Ple quan ja fa més de dos mesos de l’entrada de les 4000 signatures recollides dels ciutadans de Sitges en contra de la pujada d’un 30% de l’IBI el 2013 i l’augment també d’altres taxes i impostos. Des de la presentació de les signatures el Govern és cert que ha mantingut una reunió amb la PCISJ però això ha suposat un tractament totalment incomplet.

Per contextualitzar la situació d’excepcionalitat que suposa aquest volum de signatures, recordem que representen un volum de sitgetans i sitgetanes major que els votants de l’actual Govern de CiU-SGI-NH (3569 vots). Des de la CUP, i sense entrar a defensar en la seva totalitat les propostes de la PCISJ entenem que degut al gran volum de signatures recollides l’Ajuntament ha de prendre en consideració a la ciutadania organitzada entorn la PCISJ. Quants cops s’han recollit a Sitges una xifra similar de signatures?

A més de la legitimitat que donen 4000 signatures a la hora de reclamar un debat profund, estem veient que alguna de les qüestions de les quals la PCISJ alertava a principis d’any s’estan complint. En aquest sentit, des de la CUP hem tingut accés a la previsió que fa el Govern del tancament pressupostari del 2013 i veiem com l’Ajuntament de Sitges ingressarà més de 2 milions d’euros més d’allò pressupostats inicialment per  l’IBI gràcies a l’abusiu coeficient del 1,213. D’aquesta manera  les dades econòmiques se sumen a la legitimitat de les signatures i fan que la necessitat de conèixer, debatre i comparar a fons tots els números de l’Ajuntament sigui absoluta.

Malauradament la moció que vam presentar al Ple va haver de ser retirada per aspectes legals, ja que, entra altres, el pressupost i les ordenances fiscals es troba ara per ara en període d’al·legacions, i això impedeix que es trametin iniciatives paral·leles que l’afectin.

Tanmateix l’objectiu de la moció del passat dilluns de donar una resposta política digne i transparent a la voluntat de 4000 sitgetans i sitgetanes segueix ben viu. El Govern ha de mostrar voluntat política i no pot amagar-se darrera un període d’al•legacions que només servirà per intercanviar documents.

Per tot això, des de la CUP anunciem que en els propers dies estudiarem i proposarem de nou un format de debat públic legal en el qual tant el Govern, com oposició, com la PCISJ i qualsevol altre entitat o ciutadà hi puguin participar amb igualtat de condicions i que serveixi per què s’esclareixin tots els números de l’Ajuntament, des dels pressupostos i les OF fins el deute. D’aquesta manera es posarà fi al ball de xifres actual,  es donarà resposta a una voluntat popular i es confrontaran de manera directa i pública els diferents models.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local