-
Cartes a la direcció
-
Veïns del Barri de Mar
- Vilanova i la Geltrú
- 30-01-2014 20:23
Eix. Plaça del Port
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Veïns del Barri de Mar hem anat a les reunions explicatives de la urbanització de la Plaça del Port que segueix els criteris aprovats al Pla Especial del Port, després de l’eliminació de la nau de Dradisa, que donaria lloc a un espai de 10.000m2, sense comptar els terrenys adjacents que corresponen a la zona administrativa del port.
Aquestes reunions han tingut lloc amb motiu de la reunió del Consell Assessor del Barri de Mar, de la visita al Barri de Mar de l’Ajuntament i de l’acte que va convocar la CUP per saber l’opinió dels veïns sobre el tema de l’encapçalament d’aquest escrit.
Resumint, es proposen quatre edificacions: un edifici “multifuncional” de gestió municipal pagat en una bona part mercès a una subvenció de la Diputació destinada a la gent jove; un altre edifici important sense especificar forma, usos i continguts, gestionat per Ports (no se sap quan ni amb quins criteris); dues guinguetes de 60 m2 i un altre edifici a tocar al Passeig i la Plaça del Pescador per donar servei a les empreses de xarter de vaixells.
El denominador comú del projecte és “obrir Vilanova al mar”.
Amb una mica d’imaginació comprendrem que tornem a posar barreres visuals de ciment entre la ciutat i el mar, que, per desgràcia, s’assemblen molt a les volumetries que hi havia hagut fa molts anys i que tant va deplorar la ciutat.
Estem segurs que l’opinió que manifestem seguidament no és només dels sotasignants sinó també de molts altres veïns i convilatans.
Anem a pams:
Estem d’acord que 10.000m2, encara que siguin davant de mar, no es poden deixar erms i encimentats. Cal buscar un ús i un tractament que els faci atractius pel gaudi del barri i de Vilanova.
Estem absolutament en contra de les volumetries que permet el Pla Especial del Port per aquesta zona, com ja vam dir abans de que s’aprovés, per excessives.
Cal tenir en compte, a més, la situació econòmica en la que ens trobem que no permet a l’Ajuntament fer grans equipaments (del tipus Neàpolis) doncs després no es podran mantenir. Tampoc ens podem permetre fer edificacions que, amb l’excusa de donar usos a espais ”infrautilitzats”, comprometen per sempre un espai molt valuós per recaptar uns euros de les concessions. Finalment, qui pensi que el manà econòmic d’avui dia es posar encara més bars i restaurants a una zona on els que ja hi són tenen prou feina per no tancar, també podria pensar si no estem repartint més misèria. No seria millor posar en valor els que ja hi ha, fent atractiva una plaça per passejar, jugar, etc.?
Per tot el que s’ha dit, proposem:
Respecte de l’Edifici Multifuncional. Ha de respectar l’alçada que marca el PEP: 6.5m. Ha de donar servei al barri: proposem que els usos estiguin relacionats amb el mar, la cultura i el servei al barri, sense excloure la funció de restauració-bar amb terrassa, que podria donar vida i ingressos al Centre Cívic del qual en proposem el seu trasllat a aquest espai; també el nou local dels amarristes populars, així com preveure una reserva d’espai per la futura biblioteca del barri. Ha de donar servei a la ciutat: la part de l’edifici que dona a la ciutat podria ser recinte firal temporal i zona dedicada a temes mariners, de pesca, etc., relacionats tots ells a divulgar i dignificar les feines relacionades amb el mar, com, per exemple, una escola taller.
Aquest edifici NO pot ser una mena d’envelat de festes. No ho pot ser perquè no podrà reunir mai les condicions d’insonoritat que s’haurien d’exigir, per un tema de costos. Perquè el disseny de l’edifici, tant amb les alçades que ha de respectar com per donar cabuda a les activitats detallades en el paràgraf anterior, no ho permeten. Perquè està a 70 metres dels habitatges més propers. Perquè s’ha demostrat que som incapaços de mantenir el respecte als veïns, tan en soroll com en salubritat, al voltant d’instal·lacions d’aquest tipus. Perquè no és el mateix fer un concert per la Festa Major o per Cap d’Any que fer-los assíduament. Perquè no seria presentable exigir a una empresa privada que explota una discoteca a molta més distància dels habitatges, unes inversions importants per complir amb els ordenaments de nivells acústics, i no fer-ho amb aquest edifici. Perquè ja es va projectar l”Espai Jove” en un altre punt de la ciutat, fent una despesa en el seu estudi i un projecte participatiu.
Respecte de les guinguetes i de l’altre edifici/nau. Donat que sumen unes volumetries edificatòries al mateix front marítim molt importants, que són, a més, una important paret visual des del Passeig com de qui accedeixi a ell pel carrer Llibertat, que ara es remodela i vol ser una porta digna de Vilanova al mar; donat que no hi ha cap proposta específica ni per part de Ports ni per part de l’Ajuntament de qui i què hi hauria d’anar, proposem que no s’aprovi la seva construcció. La seva funció pot quedar perfectament absorbida per l’Edifici Multifuncional.
A la resta de la plaça l’espai s’hauria d’ocupar mínimament amb un conjunt de pèrgoles per donar ombres i aixopluc, bancs, espai per poder fer activitats esportives, etc.
Respecte de l’edifici per les empreses explotadores de la concessió de xarters, donat que potser la concessionària serà el mateix Club Nàutic, es podrien emprar les seves instal·lacions .
Si avui haguéssim de fer el port de Vilanova suposo que tots estaríem d’acord en que no es pot fer on és ara, al bell mig d’una platja que anava del far al xalet del Nin. De la mateixa manera hem de ser molt curosos a no fer ara unes construccions que podem lamentar haver-les fet durant molts anys.
Tenim més propostes, més suggeriments però, sobretot, creiem que el Passeig Marítim s’ha de tractar com un tot i no fer les coses a pedaços. Per això ens sembla molt important saber que es pretén fer també a la remodelació del Parc de Ribes Roges.
Recordem que l’objectiu que compartim tothom segons han manifestat Ports, Ajuntament i nosaltres és obrir Vilanova al mar.
Signat:
Fèlix Senabre Juncosa
Marta Elias
Ton Riera Ubia
Roser Guasch Mañé
Enriqueta Mañé Campanera
Carles Andreu
Carles Galisteo
Xavier Montaner Montaner
Esther Guasch Freixas
Alicia Martínez Aguilera
José Valverde Moreno
Noemi Soldevila Comas
Roser Grifoll Sentís
Esther Elias Grifoll
Angeles Arregui
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!