-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Sant Martí
- Sant Martí Sarroca
- 03-04-2014 13:00
Eix. Ajuntament de Sant Martí Sarroca
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La moció d’AM-CUP “En defensa de la salut i contra l ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics en els espais públics” que pretenia substituir els plaguicides de síntesi química utilitzats als espais verds de Sant Martí Sarroca, per tècniques de lluita més respectuoses amb el medi, i la retirada de manera preventiva i immediata de l’herbicida Glifosat, la va tombar el govern de CIU. L’equip de govern va al·legar que s’utilitzava poc l’herbicida i que han sorgit noves formulacions que no són tant tòxiques com els estudis científics remarquen. Van votar a favor de la moció el tres grups de l’oposició (AM-CUP, PSC i ERC).
Cal recordar que mocions molt similars s’han aprovat per unanimitat en municipis com Mataró, amb Convergència al govern en minoria, i a Vilanova i la Geltrú (amb els vots favorables de PSC, ICV i la CUP).
Per defensar el vot en contra a la moció, el regidor de CIU va afirmar que tota la pagesia utilitza aquest herbicida, mostrant el seu desconeixement en la presència i el increment que té la pràctica de l’Agricultura Ecològica a la nostra comarca. Cal remarcar que l’any 2013 en la província de Barcelona hi havia 21330 Ha certificades en Agricultura Ecològica on no s’utilitza cap tipus d’herbicida i és més respectuosa amb l’entorn. Per cultius, la vinya amb 7790 Ha representa el 31% dels cultius cultivats respectant les directrius que marca l’Agricultura Ecològica. Pel que fa en volum de facturació el sector del vi i cava i altres begudes alcohòliques en ecològic ascendeix a gairebé 25 milions d’euros el 2012. Per tant, millor no menysprear l’agricultura ecològica i els seus defensors. (Font de les estadístiques: Web del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica: ccpae.org).
Però no va ser l’ única moció que no va prosperar. El govern de CIU va impedir que la PAH defensés la moció de sanció dels immobles permanentment desocupats propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. La PAH ha defensat aquesta moció en diferents Ajuntaments i en el Consell Comarcal, però l’Alcalde va defugir incorporar-la a l’ordre del dia, tot i la petició explícita de tota la oposició. Aquest és el tarannà habitual de l’ equip de govern, que no es veu compromès amb cap actuació de caire social, ni tant sols, quan la coalició a la que pertanyen segueix un criteri homogeni arreu de la comarca. L’excusa aquesta vegada va ser una suposada negociació amb les entitats financeres propietàries dels pisos, tot i que l’ objectiu més aviat sembla evitar aplicar aquesta sanció als habitatges buits i així ho va deixar entreveure el mateix Alcalde quan va afirmar que “a Sant Martí no convé aprovar aquesta moció”.
En el Ple també es va debatre la reversió d’ una finca que l’Ajuntament havia permutat amb una Fundació privada per la construcció de pisos de protecció oficial. Aquesta va ser una mostra més de la mala gestió urbanística del govern de CIU ja que els pisos no s’ han construït i l’Ajuntament s’ha fet càrrec de totes les despeses d’urbanització i ara també es farà càrrec de les despeses notarials i registrals. Aquesta permuta es va signar el 2007 sense cap clàusula de penalització, per la qual cosa, aquest incompliment no ha suposat cap despesa per la Fundació que ha mantingut la propietat dels terrenys que eren públics durant set anys.
I per acabar es va aprovar la moció contra la reforma de la llei de l'avortament proposada per AM-CUP, però es va aprovar amb l'abstenció de CIU, una abstenció sense argumentar, potser per manca d'arguments. No entenem el tarannà d'aquest equip de govern i la seva animadversió vers tot el que no proposen ells mateixos. No sabem si és per ignorància o per rabieta infantil, però sigui pel que sigui, el poble no mereix aquesta mediocritat a l'alcaldia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!