Campus Universitaria de la Mediterrània

De la Terra a la Lluna i més enllà: astronomia i cinema

CUM. Astronomia

CUM. Astronomia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

De la Terra a la Lluna i més enllà: astronomia i cinema

“A 600 km sobre el planeta Terra la temperatura fluctua entre +258 i −148 graus Fahrenheit (126 ºC i −100 ºC). No hi ha res per transportar el so. Cap pressió atmosfèrica. No hi ha oxigen. La vida a l’espai és impossible.” O, més ben dit, molt, però molt difícil. Així comença el film Gravity (2013) que recrea, de manera magistral, les dificultats dels humans, si més no, dels seus dos únics protagonistes: la doctora Ryan Stone (Sandra Bullock) i el veterà astronauta Matt Kowalski (George Clooney), per sobreviure en un ambient tant hostil. Ingravidesa i absència de so són algunes de les característiques físiques de l’espai exterior, sovint obviades per la majoria de films on l’acció transcorre en entorns semblants: per què a tots els planetes, naus i indrets de la famosa saga Star Wars la gravetat és idèntica? Al marge de la seva qualitat cinematogràfica, reconeguda amb 7 Premis Òscar en 2014, el film és una excel·lent mostra de la presència coherent de la tecnociència, l’astronomia i l’astronàutica, en aquest cas, en un argument de ficció.

Encara que l’astronomia ja és de per si prou espectacular com per a no requerir cap recurs didàctic per atreure als ciutadans, el cinema constitueix un valuós element per introduir molts conceptes astronòmics i fomentar, de pas, l’anàlisi i l’esperit crítics, base del mateix mètode científic. La posada en escena d’imatges de conceptes astronòmics i la seva visió crítica ajuden als espectadors, bé sigui per l’evidència de les ficades de pota o per la versemblança mostrada, a comprendre millor aquesta ciència, els nous avenços i descobriments així com a reflexionar sobre el progrés tecnocientífic.

L’apunt

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta el curs Astronomia i cinema: De Voyage dans la Lune (1902) a Gravity (2013) el qual tindrà lloc del 30 de juny al 4 de juliol a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú. Sota la direcció de Manuel Moreno, del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de l’EPSEVG-UPC, el monogràfic analitza conceptes i termes astronòmics presents en els films. Entre altres: cataclismes còsmics (Cuando los mundos chocan, Armaggedon); el vol espacial (Una mujer en la Luna, Apolo 13); enginyeria espacial (Independence Day, Elisium); entorns i éssers extraterrestres (Alien, Avatar, La guerra de los mundos); eclipsis, horòscops i perquè sempre hi ha Lluna plena als films (Señales, Stargate).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local