Campus Universitaria de la Mediterrània

Què vol dir ser mestre avui? Quins lideratges cal promoure en el professorat i l'alumnat?

CUM. Aula d'escola

CUM. Aula d'escola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Els líders educatius són portadors de torxes i sembradors d’estels. Quan diem pren el relleu, porta’l un tram del camí i després transmet-lo i ho fem, esdevenim cadena i pont entre generacions”, indica Àngel Castiñeira, director de la càtedra de lideratges d’ESADE, que assenyala els tres vèrtex que marquen el triangle del lideratge: persones que dirigeixen, amb col•laboradors i seguidors, que treballen conjuntament per a un projecte o somni compartit.

Castiñeira reflexiona sobre el paper del mestre avui i quins lideratges cal promoure en el professorat i l’alumnat. Primer, valorar la feina que estan fent, que “contribueix a construir i millorar” la realitat. “El ser mestre ha de donar un grau d’autoestima suficient”, indica.

Segon, l’educador “per força ha de tenir una visió holística de la persona” i sosté que un bon mestre sap donar resposta a contextos de vida molt diferents i sap combinar la transferència de coneixements amb el conreu d’actituds. “És des d’aquesta visió que pot contribuir a formar persones competents en els aspectes cognitius i professionals, persones conscients de les seves responsabilitats i del seu comportament ètic, persones compromeses amb la societat i l’entorn”.

Tercera reflexió: “compte amb l’activisme”, indica. “El perill més gran de les persones molt orientades a l’acció educativa, fins i tot com a responsables de grups, és creure que l’acció per l’acció ja val. I és cert que calen resultats, però han d’estar guiats per un punt de reflexió que doni sentit i transcendència al que es fa i es vol fer”, que indiquin “cap a on anem”, cosa que “no és acció” sinó “crear sentit” que és el lideratge. Per explicar ben visualment aquesta situació Castiñeira compara aquest activisme amb el hamster que dóna voltes sense parar sobre els seu rodet a la gàbia, sense moure’s de lloc.

I darrera reflexió: “compte amb cremar-se” (el burn-out), que és “un dels perills més grans que té un mestre”, ja que el lideratge educatiu “implica donar molta energia als altres i això provoca un efecte de vampirització”. En aquest cas advoca perquè el docent se sobreposi a través “d’una dinamo” pròpia –“si trobes una font interior per enfortir la teva energia evitaràs el burn-out”, diu– més que amb la tan invocada “recàrrega de piles”, que requereix una bateria externa, o sigui a través d’una energia que ve de fora, de la qual “sempre s’és depenent”. Castiñeira conclou que convertir-se en una dinamo “no es fa només amb el fitness físic o ni tan sols acadèmic, intel•lectual” sinó que és un procés  “més espiritual” i vol dir “incorporar en la pròpia preparació estones de silenci, de reflexió, de distanciament, d’autoconeixement, de meditació…”

Lideratge pedagògic i social del professor a l’aula

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània proposa el curs Lideratge pedagògic i social del professor a l'aula. Ensenyant els alumnes a ser líders amb l’objectiu de donar als docents tècniques i estratègies de lideratge pedagògic i social destinades a l'aprenentatge social dels alumnes. Com dur des de la pròpia assignatura aprenentatges al terreny social, millorant les relacions, implicant els alumnes en accions socials a l'aula, per al col·legi i el barri en què està immersa l'escola. Sota la direcció de la pedagoga Nora Rodríguez, el curs tindrà lloc a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú del 21 al 25 de juliol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local