-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 30-07-2014 10:29
Eix. Vilanova i la Geltrú
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú han trobat en l'Eix Diagonal la possibilitat d'aliar-se per crear la primera regió intel•ligent de Catalunya. Els ajuntaments treballaran de forma conjunta un paradigma de gestió en auge, el conegut com 'smart city' (ciutat intel•ligent), i que vol millorar la sostenibilitat i la competitivitat de les ciutats i la qualitat de vida de les persones.
El responsable del Projecte Smart City de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Jaume Batlle, va ser el tècnic encarregat de presentar el projecte 'Smart-Eix Diagonal'. Batlle va explicar que els objectius del paradigma de gestió 'smart city' són millorar la qualitat de vida de les persones i augmentar la competitivitat de les ciutats, així com la sostenibilitat a nivell social, econòmic i mediambiental. "Ara no competeixen les empreses, sinó les ciutats, per atraure talent i noves indústries", ha destacat Batlle. També ha puntualitzat que la tecnologia és una "eina", però que "la qualitat de vida dels ciutadans és la finalitat" d'aquesta filosofia 'smart'.
La globalitat i complexitat del nou paradigma de gestió ha portat aquests quatre ajuntaments de ciutats properes i similars a aliar-se per optimitzar recursos. El projecte de 'Smart-Eix Diagonal' s'articula en cinc pilars bàsics: la transparència i la participació en la gestió de govern; la sostenibilitat i eficiència energètica; la mobilitat; la salut i la qualitat de vida, i la innovació i l'economia. Les accions que es poden dur a terme són moltes, des de la promoció d'energies renovables fins al desplegament d'infraestructures de fibra òptica, mesures de protecció civil o alertes mèdiques i socials.
En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània porposa el curs “Ús de l’Open Data en el Núvol per a dissenyar i definir una Smart City” del 30 de setembre al 3 d’octubre sota la direcció de Ramon Codina, auditor de sistemes d'informació per l’Institut Català de Tecnologia (UPC).
Les ciutats intel·ligents
Una ciutat intel·ligent o eficient disposa d’un desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat i és capaç de respondre de forma adient a les necessitats bàsiques de les institucions, les empreses i els habitants, tant en els aspectes econòmics, com en els socials i mediambientals.
Una ciutat podrà ser qualificada d’intel·ligent en la mesura que les inversions que es portin a terme en capital humà (ensenyament inicial, mitjà, superior i d’adults), en aspectes socials, en consum energètic, en tecnologies de la comunicació i en infraestructures de transport, promoguin una qualitat de vida elevada, un desenvolupament econòmic-ambiental durable i sostenible, una governança participativa i una gestió prudent i reflexiva dels recursos naturals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!