Campus Universitari de la Mediterrània

“Aprendre matemàtiques desenvolupa l'esperit crític”

Eix. Joan Gómez i Urgellés, professor de l’UPC

Eix. Joan Gómez i Urgellés, professor de l’UPC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hi ha una inconnexió total entre les matemàtiques apreses i ensenyades i la societat, com si fossin dues coses diferents quan en realitat hauria de ser a l’inrevés, ja que vivim en un món dominat completament pels números i formes geomètriques”, apunta Joan Gómez i Urgellés, professor de l’UPC.

L’ensenyament durant anys ha ofegat sistemàticament la intuïció en favor de l’abstracció i el rigor. D’aquí neix el divorci actual entre matemàtiques i societat. Ara intentem redreçar el concepte d’ensenyar matemàtiques, que s’ajusti als nous reptes de futur apostant per l’entorn i el context. Les matemàtiques han d’estar contextualitzades, tant en la vida quotidiana com en l’àmbit professional. Buscar un grau de motivació i donar a entendre als joves que les matemàtiques són sempre presents al nostre entorn.

El professor de l’UPC argumenta que les matemàtiques són presents a les factures del gas i la llum, als codis de barres, als plànols, a la borsa... Assegura que si aquests elements s’introdueixen en el sistema educatiu poden servir com un recurs no només per motivar l’alumnat, sinó també per formar ciutadans que captin quan els prenen el pèl i quan no. Una societat amb esperit crític és més difícil de manipular. Segons Joan Gómez, hem de mirar el futur i no podem obligar els nostres alumnes a unes rutines i a uns ensenyaments que els pot fer qualsevol màquina només pitjant un botó. L’aprenentatge de les matemàtiques no és aprendre rutines, sinó tenir inquietuds socials, desenvolupar la intel·ligència i l’esperit crític.

En aquest context, i amb un llenguatge amè i accessible, el mateix Joan Gómez i Urgellès ens proposa un viatge per l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques a partir dels problemes de la vida quotidiana. Ho farà a través del curs “Matemàtiques i vida quotidiana”, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània”, el qual se celebrarà del 19 al 22 de gener de 2015 a l’UPC de Vilanova i la Geltrú.

Per a Joan Gómez, el món està impregnat de matemàtica, perquè comptar i comparar estan íntimament relacionats amb la quotidianitat: pensar, parlar i construir. Una curs, en definitiva, molt útil per a tots els interessats en comprendre el món de la vida quotidiana, i especialment per a aquells mestres que volen imprimir les seves classes d'una vessant pràctica i, a la vegada, mostrar que la matemàtica forma part de l'ineludible del noble ofici d'ensenyar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local