Campus Universitari de la Mediterrània

Balenes a la costa del Garraf

Eix. Balenes

Eix. Balenes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Taurons, tintoreres, meduses… Aquests animals aquàtics són notícia quan apareixen a les costes catalanes. Acostumen a causar més rebombori que no pas danys personals. Menys coneguda és, però, la visita de balenes a la costa catalana. Durant els mesos de febrer a juny es produeix un fenomen extraordinari que consisteix en l'observació de grups de balenes de rorqual comú, les balenes del Mediterrani, durant la seva migració al llarg de la costa catalana, sobretot a les costes del Garraf.

El rorqual comú (*Balaenoptera physalus*) és el segon animal més gran del planeta, després del rorqual blau (*Balaenoptera musculus*). Pot arribar a mesurar fins a 22 metres, tot i que la seva longitud mitjana al mar Mediterrani és d’uns 19 metres. En el passat era una de les balenes grans més abundants, però com a conseqüència de la seva gran explotació per la indústria balenera, en especial a la zona de l’Estret de Gibraltar, la seva població es va veure greument delmada.

El rorqual comú del Mediterrani consta a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) sota l’estatus d’espècie vulnerable. La seva població, estimada al voltant dels 5.000 exemplars i la seva distribució, no han estat descrites en la seva totalitat. Per això és imprescindible augmentar els nostres coneixements sobre aquesta espècie amb l’objectiu de desenvolupar mesures de conservació més efectives.
D’aquesta manera, el Projecte Rorqual Comú, de l’associació Edmaktub, estudia aquestes balenes durant la seva migració al llarg de la costa catalana. A través del desenvolupament d'aquest projecte de recerca volen contribuir en la millora del coneixement d’aquesta i d'altres espècies de cetacis que és possible albirar a la zona, conscienciar sobre la importància de conservar l'espècie i el medi marí, així com col·laborar en la millora dels protocols de recerca que regulen l'activitat científica en aquest camp.

En aquest context, Eduard Degollada, doctor en Veterinària i president de l'Associació EDMAKTUB, impartirà la conferència gratuïta sobre el Projecte Rorqual: L'estudi de les balenes a les costes del Garraf, el proper dimarts 28 d'abril, de 18h a 20h, a l'auditori de Neàpolis, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània. Les inscripcions es poden fer a través del web.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local