-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 10-05-2015 18:41
Eix. Coberta de 'El mestre'
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Novel·la molt interessant sobre la feina feta per alguns somiadors que es van posar al costat de Ferrer i Guardia i al servei de la fundació i posada en marxa de l’Escola Moderna per poder transformar l’educació del país, transformar l’educació per transformar la societat i el mateix món.
Feina per somiadors que va acabar amb una repressió injusta, cruel i brutal denunciada per la comunitat internacional. Persones carregades d’il·lusió i amb un enorme interès per una educació que posava en valor les aptituds, les que fossin, del seu alumnat però que qüestionava també el que s’estava fent fins el moment, i van ser vistos com un perill per l’església i la burgesia que mantenia l’escola com un element de control social i com una manera de reproduir la diferenciació de classes.
La novel·la “El Mestre” ens narra la vida, la història, la trajectòria d’una d’aquest persones, primer mestre de l’escola Moderna i desprès d’un llarg exili, com a conseqüència de la repressió a l’escola Moderna i de l’afusellament de Ferrer i Guardia, retorna a Catalunya i troba un espai de llibertat en ple Montseny on intenta refer la seva vida i torna de mica en mica a aplicar els seus coneixements com a mestre que va adquirir als costat de Ferrer i Guardia.
Màrius Mollà va néixer a Igualada i viu actualment a Barcelona, és enginyer de professió i treball com a cap de projectes i consultor d’empreses amb temes vinculats a la innovació. Aquest fet li ha permès viatjar per mig món. Mostra força interès per temes relacionals amb l’educació i el Mestre n’és un exemple molt clar d’aquest interès i de com d’emmarcar en la història elements que confegeixen una trama novel·lada.
Amb el pseudònim de Andrés Vidal ha publicat ja algunes de les seves novel·les La herencia de la tierra (2010), El taller de los libros prohibidos (2011), El secreto de la montaña sagrada (2011), El sueño de la ciudad (2012) y El mar de los hombres libres (2013).
I ara en aquest 2015 ha publicat El Mestre que ja ha superat les expectatives que els editors i el mateix autor havien posat en l’obra ja que s’ha situat en el llista de les novel·les més llegides.
La història es desenvolupa en el turbulent segle XIX a Catalunya, les primeres accions anarcosindicalistes, el paper de la burgesia industrial, l’atemptat de Mateo Morral el dia del casament de l’Alfons XIII. En aquets ambient arriba per una casualitat al Montseny un home provinent de França. El protagonista, Emili Boix s’instal·la en una comunitat de llenyataires i a costa d’esforç i de patiment adquirirà els coneixements de l‘ofici i també la duresa de l’activitat de la muntanya. Conviurà amb aquella comunitat, viurà els conflictes personals i humans de les famílies i també els enfrontaments amb la gent del pla. Boix posarà en pràctica els coneixements que va adquirir a l’Escola Moderna i farà una escola alternativa desafiant a les autoritats civils i eclesials del poble i això li portarà conseqüències fatals.
Amb els dies Boix esdevé un líder de la comunitat i encapçala les reivindicacions per defensar els terrenys i paratges a on han desenvolupat la seva feina, s’enamora d’una dona jove que amaga el secret de la desaparició del marit. L’actitud vital de l’Emili Boix és un exemple per la comunitat però per ell les conseqüències, ja hem dit,seran fatals.
La narració va intercalant-se amb la història de Pablo Bruniquer, un jove de bona família que se sent atret per la pedagogia moderna de Francesc Ferrer i Guardia, i s’implica molt dilectament en la fundació de l’Escola Moderna de Barcelona com un projecte que vol revolucionar de manera pacífica i comprensible l’educació del País. Pablo, viurà els moments claus de la fundació d’aquestes escoles però també les situacions més dures i complicades que enllacen amb l’atemptat comés per Mateo Morral, que havia esta lligat a l’Escola Moderna, i l’afusellament de manera injusta, venjativa i arbitrària de Ferrer i Guardia. Pablo Bruniquer decebut també pel final de la seva relació amb una companya mestra de l’Escola Moderna, marxa a l‘exili recorrent part d’Europa defensant i proclamant les idees de Ferrer i Guardia. Quan la situació europea es complica amb la primera guerra Mundial, Bruniquer torna a Catalunya i reneix amb la persona de l’Emili Boix i la seva tasca al Montseny intentant portar a la pràctica les seus coneixements pedagògics i de dinamització social.
La novel·la reivindica la feina i les idees de Francesc Ferrer i Guardia, en cada part en que es divideix la novel·la està intruïda per alguns dels pensaments de Ferrer. La diferència entre els models educatius i com a conseqüència els models de societat es veuen contraposats i sobretot quina educació es dóna i quins són els objectius. La reproducció dels rols socials definits pel poder o la possibilitat de que l’escola opti per la formació de ciutadans lliures i crítics amb la societat per transformar-la.
La novel·la ubicada en les primers dècades del segle XX tracta no obstant temes que són ara d’una actualitat manifesta.
Molt ben escrita amb capítols breus que li dóna un ritme intens que encara la fa més fàcil de llegir. Interès creixent i amb un final que es compendi de la memòria dels fets que van succeint.
Homenatge a l’Escola Moderna i a Ferrer i Guardia que segurament encara li calen exercicis de memòria i reconeixement per compensi en el possible la injustícia històrica que es va cometre amb ell.
Absolutament recomanable.
El mestre
Màrius Mollà
Ediciones B
Barcelona, febrer 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!