Via pública

L’equilibri entre turisme i residencial

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El darrer Ple Municipal va aprovar la modificació del Pla d’Usos vigent, que regula la normativa per al desenvolupament de negocis i altres activitats econòmiques o l’ocupació de la via pública, entre d’altres elements. La revisió és una actuació necessària per a ordenar una via pública que últimament està generant massa maldecaps motivats, d’una banda, per la manca d’instruments que permetin realitzar una lectura més estricta de la normativa actual i, per l’altra, el –en ocasions– descompensat equilibri entre el Sitges turístic i el Sitges residencial.

L’actual Pla d’Usos data del 2006, quan la realitat econòmica de Sitges era sensiblement diferent a l’actual. Aquella normativa va estar orientada a evitar la proliferació d’agències immobiliàries i oficines d’entitats financeres, que s’expandien arreu copant bona part dels locals públics en lloguer. Actualment, els sectors econòmics que proliferen estan orientats –en les més diverses varietats– al turisme, la restauració i el sector serveis en general. Sitges viu d’aquesta economia i és bo que tingui puixança, ja que el seu benefici es reparteix entre amplis sectors de la població (propietaris, treballadors, distribuïdors, proveïdors…). Però, al mateix temps, també és cert que cal establir una regulació estricta que eviti alguns excessos.

L’actual normativa té alguns forats i permet dobles lectures que ha generat situacions poc aconsellables, com àmplies ocupacions de via pública i una proliferació de determinats negocis que no afavoreixen la imatge que ha de distingir Sitges com a localitat turística de qualitat. L’Ajuntament necessita eines per establir aquestes regulacions i el Pla d’Usos n’és una imprescindible.

La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell, serà l’encarregada de liderar aquesta revisió. Ho farà escoltant i fent participar els agents econòmics i socials (amb una atenció especial al Gremi d’Hostaleria com  organisme representatiu del sector) i les diferents forces amb presència municipal. En aquesta revisió ens hi juguem molt, però estic plenament convençut que, de la mà de l’Aurora i amb la participació dels diferents sectors, sabrem dur a bon port aquest objectiu.

Sitges és una localitat eminentment turística. Fa més de 50 anys que és així i volem que ho continuï sent en el futur. Que ningú no es pensi que limitarem el desenvolupament de la nostra activitat econòmica perquè estarà del tot punt equivocat. Al contrari, és perquè volem potenciar el turisme que necessitem un nou Pla d’Usos que en reguli el seu desenvolupament. I en aquesta aposta pel turisme de qualitat haurem d’acotar aquelles varietats que no aportin valor afegit i que, fins i tot, en limitin el seu creixement.

Volem un Sitges turístic fort, però també el volem compatible amb el necessari descans dels seus veïns. Sitges ha de continuar sent una porta oberta als diferents perfils turístics que enriqueixen la nostra població (el familiar, el cultural, el de negocis, el d’oci, el gai…), però tots han de conviure en la millor harmonia possible. I això no és fàcil. Per aquest motiu, necessitem eines i instruments que ajudin a aconseguir-ho. I el Pla d’Usos ens les ha de proporcionar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local