ELECCIONS 27-S

El 27, cal votar per SITGES

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un escrit entrat al registre de l’Ajuntament i publicat en format de carta al director en l’Eco de Sitges del 25 de setembre, el senyor Fermin Olivé demana al nostre Batlle que es destinin els recursos econòmics necessaris per tenir disponible el servei de farmàcia de guàrdia. El tema que toca l’escrit del senyor Olivé, així com d’altres temes relacionats amb la salut que són de recent actualitat (el cas en què l’estat no reconeix els afectats per la talidomida), ens demostra una vegada més la necessitat de redefinir les competències que tenen avui en dia cadascuna de les administracions que, avui en dia, conformen l’Estat espanyol.

Després de la mort d’en Franco, es va construir un nou estat basat en unes premisses d’aleshores molt diferents de les actuals. En aquell moment, la màxima prioritat havia de ser garantir el procés de transició fent èmfasi en una divisió de competències i en una relació de drets i deures determinada. En els darrers 40 anys, aquella estructura sobre la que es va desenvolupar l’Estat espanyol ha tingut els seus resultats, però de ben segur no ha servit per situar Espanya en llocs capdavanters internacionalment quant a justícia social, prosperitat econòmica, qualitat de l’ocupació, productivitat, igualtat de gènere, etc...

Cal ara doncs fer un canvi substancial, disruptiu; els fonaments estan tan afectats per l’”aluminosi estructural”·que cal enderrocar l’edifici i fer-ne un de nou, millor adaptat a les necessitats dels ciutadans. Només així, en una etapa de redisseny d’un nou estat podrem posar els ciutadans i les seves necessitat al centre de l’acció política.

A nivell municipal, també. Que els ajuntaments adquireixin competències (i també finançament) adequades per donar resposta a les necessitats dels ciutadans és un element clau del procés sobiranista. Així ho demostra l’amplíssim suport municipal al president de la Generalitat l’octubre del 2014.

I de manera especial, en el tema que ens preocupa, com és la salut dels nostres vilatans. El fet que les farmàcies de Sitges s’hagin acollit a unes excepcions del decret 321/1996 de la Generalitat les quals, segons elles, les permeten no complir l’obligació de mantenir un servei d’urgències nocturn, no ens agrada gens. De manera infructuosa hem intentat diverses vegades buscar maneres per superar l’escull econòmic que les preocupa, però sempre hem tingut la negativa com a resposta. Tampoc les farmàcies han fet cas al Síndic de Greuges de Catalunya qui en el seu ofici 07255/2011 els hi demanava que restablissin el servei. Igual que fem amb la Generalitat, a qui exigim el compliment del decret 321/1996 en el seu article 9.2 sobre l’atenció a les zones turístiques, continuarem amb mà estesa cercant solucions al greuge que pateixen  els nostres veïns i visitants. Dedicarem tots els esforços i recursos que calguin, però no està a les nostres mans solucionar el problema en la seva arrel.

Com va fer Dinamarca en el 2007, és urgent una redefinició de les competències municipals perquè puguem afrontar amb els recursos suficients els problemes més directes dels nostres vilatans. La salut i l’atenció sanitària han d’esdevenir competència municipal gairebé plena, ja que les particularitats de la població només es poden afrontar amb plenitud des de l’àmbit local. Com s’ha demostrat amb l’eliminació del dèficit a l’administració pública, són els ajuntament les entitats amb major flexibilitat i capacitat d’acció per resoldre els problemes dels ciutadans.

Defenso doncs que el 27S fem un primer pas envers la plena sobirania; també a nivell municipal. Sí per Catalunya, sí per Sitges.

Jordi Mas
Regidor de l’Ajuntament de Sitges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local