-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 18-10-2015 18:43
Coberta "Cremeu Barcelona!". Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquesta novel·la, amb els ingredients propis de la voluntat de convertir-se en una novel·la popular i d’èxit de venda i lectura, es basa amb un supòsit històric. El supòsit en qüestió és l’orde que van donar des les més altes instàncies del Komintern (com es coneixia el comitè executiu de la III Internacional comunista) de Barcelona fos destruïda abans de l’entrada de les tropes feixistes.
L’ordre no era singular ni és una pràctica única, la política de la terra cremada en situacions de conflicte armat és més habitual del que sembla, per una banda es tracta d’eliminar les infraestructures i serveis que facin aturar a l’exèrcit invasor i per altra banda no deixar res que sigui aprofitable que faci aturar, ni que sigui temporalment, l’avenç militar.
Un agent del Komintern, en Iuri, rep l’ordre doncs de comminar a les autoritats a elaborar el pla per destruir la ciutat de Barcelona en les darreres hores abans de l’entrada de l’exèrcit feixista que ja estan a les voreres del riu Llobregat. L’orde la rep el Conseller de Proveïments de la Generalitat Miquel Serra i Pàmies, que davant de l’evidència de que la destrucció suposaria un l’alt cost de vides humanes desobeeix l’ordre i fa mil trifulgues per evitar que aquesta es pugui complir. La figura de Miquel Serra i Pàmies emergeix en força al llarg de la novel·la però realment és un personatge que té una biografia amb una llarg trajectòria política però també realment convulsa sobretot en els seus enfrontaments amb al cúpula del comunisme internacional de llavors.
Guillem Martí (Barcelona, 1988) és llicenciat en administració d’empreses i en dret. Una investigació iniciada durant el batxillerat li va descobrir l’oculta i fascinant història d’un parent que havia estat conseller de la Generalitat i havia mort exiliat a Mèxic. Després d’anys de recerca, es va decidir a escriure’n una novel·la dels fets D’aquí va sorgir Cremeu Barcelona!, el llibre destinat a treure Miquel Serra i Pàmies de l’oblit i donar a conèixer l’heroica aventura de com va salvar Barcelona .
La novel·la comença el 16 de gener de l’any 1939, la caiguda de Barcelona és ja una realitat, de fet queden just 10 dies perquè les tropes franquistes entrin per la Diagonal. Aquest 16 de gener el Conseller Miquel Serra assisteix a una reunió en la que es tramesa l’ordre del Komitern de que cal destruir la ciutat de Barcelona, dinamitar-la.
D’aquella reunió en surt el Conseller amb el cor encongit per les conseqüències brutals però també amb la ferma decisió de que desobeirà l’ordre. La magnitud de la tragèdia el supera, sap que si es vola Barcelona a part de la destrucció física de la ciutat i del seu patrimoni hi ha un mortalitat insuportable d’assimilar. Mentre el conseller Serra va ordint el seu pla per aturar la bogeria, altres surten amb l’ordre de començar a acumular explosius per fer volar tots els túnels de metro i altres edificis claus com la Canadenca o la Telefònica. En fi destrucció total que a l’entrada de l’exèrcit no trobin res de res.
La narració doncs esdevé, a partir d’aquí, el joc del gat i la rata entre el Conseller i el agent rus Iuri amb la presència de forces actors que tenen paper clau en el desenvolupament i final de la història.
El conseller per evitar la realització del treball prèvi a la voladura de la ciutat entorpeix de manera directa l‘acció, primer a través d’equivocs i altres accions de distracció, mentre però va treballant de manera subtil amb el militar encarregat de portar a terme l’acció fins arribar a convèncer-lo de que alenteixi els treballs a fi i efecte d’evitar la destrucció.
Entra en acció en Corbacho, un soldat republicà que en arribar a Barcelona en plena retirada pensa que ja n’hi ha prou i decideix baixar del camió que els transportava i convertir-se en un desertor quan ja no queda pràcticament res per combatre. Per casualitat Corbacho va a petar a la pensió de la Teresa, la dona del Conseller i allà estableix una bona relació amb ells, de franca companyonia i els explica la seva situació. El destí el porta a salvar d’uns aldarulls en una cua de racionament a la Trini, una noia que treballa de cantant en diversos cabarets i alhora és l’amistançada d’en Iuri, entre els dos es produeix una atracció immediata. A partit d’aquestes dobles parelles amb altres elements interposats es va desenvolupant tota la trama en mig dels bombardeigs de la ciutat de Barcelona i la imminent arribada de les tropes franquistes fet que provoca tot el procés de retirada i evacuació del govern de la Generalitat.
L’acció es desenvolupa dia per dia i mentre es van travant relacions entre els protagonistes hi ha el compte enrere de la voladura de la ciutat. Hi apareixen personatges reals que van jugar algun paper important en els darrers dies de la guerra a Barcelona.
La situació de la capital era ja la d’una ciutat impossible de defensar, trencat el front del Llobregat ja poca cosa es podia fer per evitar l’entrada de les tropes a Barcelona.
L’acció és trepidant, es succeeixen els fets, les accions mentre també afloren sentiments. Lleialtat, sacrifici, esforç...
Tot plegat fa un llibre interessant i agradable de llegir. L’autor explica que tota la idea de la novel·la va començar en trobar una carta del conseller, germà del seu besavi, on explica amb detall la situació que li va tocar viure.
Excel·lent lectura per unes vacances
Cremeu Barcelona!
Guillem Martí
Col·lecció Clàssica 1040
Editorial Columna
Barcelona, Març 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!