-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilanova
- Vilanova i la Geltrú
- 25-02-2016 13:01
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A finals de gener es va presentar la gran aposta del Govern sociovergent per fer front a l'emergència social a la nostra ciutat. Es tracta d'un document anomenat “Pla de Xoc d'emergència social 2016”, que inclou 14 compromisos estructurats en 5 eixos i en el qual la ciutadania ha pogut participar mitjançant les jornades de treball del Pacte Social 2015.
Aquest pla, a més d'estar detallat amb les quantitats econòmiques de cada partida, serà revisable periòdicament i es podrà fer el seguiment de les mesures proposades des del web de l'ajuntament.
Tot i els gairebé set mesos de treball que s’hi han esmerçat, des de la CUP de Vilanova i la Geltrú considerem que el resultat és clarament decebedor: inconcreció, recursos insuficients i manca de mesures novedoses.
La pobresa creix; el pressupost, no
Simultàniament a la presentació d’aquest Pla de Xoc, el Ple de l’Ajuntament aprovava –amb el suport d’Esquerra Republicana i el PP– el pressupost municipal per a l’any 2016. Segons aquest pressupost, la quantitat que l’Ajuntament dedicarà a Serveis Socials és exactament la mateixa que l’any passat, tot i que el total del pressupost sí que augmenta. L’únic canvi que contempla és l’increment d’unes partides en la mateixa mesura en què en decreixen unes altres. No s’entén que es prepari un Pla de Xoc per fer front a una situació social que empitjora dia a dia i que, en canvi, no s’hi dediquin més recursos.
De novetats, poques
En bona part, el Pla només és el recull en un sol document de mesures que ja es portaven a terme des de fa anys. Moltes d’aquestes mesures són positives i és imprescindible que continuïn endavant però, en general, se n’hi troben a faltar d’imaginatives o novedoses.
Un exemple a cost zero seria pressionar les grans companyies subministradores d’energia per tal d’evitar els talls de llum i gas a les famílies en risc o bé acceptar reduïr certes despeses del global del pressupost municipal per destinar-les a incrementar les partides corresponents a l’emergència social.
Inconcreció
El document anuncia algunes accions –reclamades durant molts anys, en alguns casos– que podrien representar una millora important en la vida de moltes persones. En aquests casos, però, el Pla és totalment inconcret i es limita a dir que “s’estudiarà”, que “es redactarà un protocol” o que “s’iniciaran tràmits”, sense concretar com es farà, amb quins terminis i amb quin contingut. Es parla, per exemple, de la creació d’un servei prelaboral per a persones amb problemes de salut mental però només es diu que s’implementaran “noves mesures per treballar” en aquest sentit; ara bé, ni és diu quines són aquestes mesures, ni com es portaran a terme ni quin en quina situació ens trobarem a final d’any.
També ens crida l'atenció, finalment, que es digui que el pla serà revisable anualment, quan es tracta d’un pla contemplat exclusivament per al 2016.
Creiem que la situació de desigualtat social i d’extrema precarietat en què viuen moltes famílies vilanovines bé mereix dedicar-hi més recursos, explorar noves vies i sobretot, encara que siguin menys mesures, més concretes, de les quals poder-ne fer un veritable seguiment i que no es basin simplement a redactar textos amb bones intencions, com si estiguéssim davant d'un manual de política exemplar. Considerem, en definitiva, que les mesures incloses en aquest pla de xoc són totalment insuficients.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!