Literatura

Cuando éramos Ángeles

Coberta de 'Cuando éramos Ángeles'. Eix

Coberta de 'Cuando éramos Ángeles'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Novel·la on es narra com l’acumulació de fets, nascut alguns molts anys enrere, poden acabar esdevenint la causa d’un crim. ¿Pot gestar-se tot plegat durant l’adolescència i emmagatzemar el suficient odi per causar molt més anys més tard  una tragèdia?. La recerca del processos de la creació de la identitat i la personalitat d’un conjunt de joves que viuen en un petit poble del llevant on durant els estius viuen i conviuen amb els primers amors, les gelosies, la pèrdua de la innocència en el pas de la infantesa a l’adolescència i a la joventut, les diferències socials que comporten tractes diferenciats també, la submissió als poder dels diners i la riquesa, l’estratificació en el treball i com es pot anar gestant un malestar que acabarà amb secrets, traïcions, desitjos mai acomplerts i finalment amb una mort.

En definitiva la descripció de l’ambient humà i social d’un petit poble rural prop dels grans nuclis de turisme de la costa i com la mort d’un personatge benestant i de família influent posa al descobert secrets que potser sabia tothom però que ningú s’atrevia a expressar públicament.

L’autora Beatriz Rodríguez Delgado (Sevilla, Espanya, 1980) és llicenciada en Filologia Hispànica. Ha treballat com a editora per a Trama editorial, La Fàbrica i el Grup Anaya. Ha estat col·laboradora de revistes com El rapte d'Europa o Trama i Textures i en guions de documentals com La memòria dels contes Els últims narradors orals, de José Luis López Linares. També ha participat en seccions literàries i d'opinió, en publicacions del Grup Andalusia Informació i, recentment, en l'antologia de relats Watchwomen. Narradores del segle XXI. Actualment dirigeix l'editorial Musa a les 9 i el Festival de Poesia de Madrid. Ha publicat a l’any 2013 La Vida rea de Esperanza Silva i aquesta Cuándo eramos Ángeles és la seva segona novel·la

Clara, una jove periodista, viu en un poble de menys de mil habitants, on porta una vida tranquil·la. Dirigeix el periòdic digital local tot i que ha tingut altres oportunitats en la seva vida professional que va voler vincular amb la convivència familiar, la trobem ara que fa poc temps que la mort del seu marit va convulsionar la seva vida, intenta refer-la a base de treball i esforç. La Clara no té masses relacions en el poble però freqüenta l’Hostal, la propietària del qual, la Chabela, que és un personatge interessant per la història que porta al darrera i també important perquè és la baula que uneix el passat i el present.

La narració comença quan es descobert el cadàver de Fran Borrego, un dels amos de les terres que envolten el poble de Fuentegrande. A partir de la troballa del cadàver la novel·la esdevé una mena de flashback en que es van intercanviat els moments de la història de Fran i els seus amics durant els anys de la seva joventut i els moments actuals de la investigació que va fent la Clara per poder esbrinar la veritat els fets.

La investigació i el fet de d’anar descabdellant els fets portarà que la vida aparentment tranquil·la del poble li mostri una comunitat carregada d'enveges que venen de lluny, intrigues i trames incompletes que provenen de les èpoques de joventut dels cercle d’amics del mort i que Clara desconeix però que anirà construint un relat amb les converses que manté amb al colla d’amics d’adolescència i de joventut que han anat tenint papers en la història de Fran. Coneixem la història de cadascun d'ells, així com el descobriment de la vida, per part d'aquest grup d'adolescents, i per vida volem dir sexe, amor, les enveges, les amistats creuades, la decepció de la posterior vida i la venjança que ressorgeix després de molts anys i és l’autèntic motiu de la mort del cacic.

Cuándo eramos Ángeles, és la mostra d’una joventut que en un petit poble sense masses divertiments va experimentant amb totes les possibilitats. Van acumulant història i hi ha un pòsit de sentiments barrejats que comportarà que al final el crim no sigui res més la conseqüència lògica de la concatenació de fets i problemes enquistats i mal resolts del grup d’amics de joventut.

És una narració coral, cada personatge té el seu protagonisme i és part fonamental en la conjunció narrativa. Els personatges estan molt ben situats sobretot les actituds de quan són adolescents i sembla que no tinguin aturador en la recerca de la llibertat. Com en un ambient rural i allunyat de les grans ciutats es viu el pas de l’adolescència a la joventut i com hi ha episodis que marquen suficient com perquè anys més tard genera una tragèdia inesperada i impensada.

La periodista també viu canvis en la seva vida sobretot quan sembla que és possible refer una relació en conèixer un executiu d’una multinacional que ve a fer una proposta per l’adquisició terrenys de la persona que ha estat assassinada amb qui començarà una relació que el futur decidirà si serà prou sòlida. El fet de la proposta de venda afegeix suspens a la trama

Alguns girs inesperats en alguns fets dóna també un cert suspens a la investigació..

Una narració en que la recerca de la identitat d’un col·lectiu de joves que viuran i compartiran aventures però quedarà un pòsit de voluntat de revenja que sorgirà anys més tard.

Novel·la sobre les relacions humanes, la crueltat i aquells elements que poden arribar a configurar les personalitats i com aquetes després forgen les pròpies vides i les circumstàncies que les acompanyen.

Molt interessant.

Cuando éramos Ángeles
Beatriz Rodríguez
Biblioteca Breve Seix Barral
Editorial Planeta
Barcelona 2016

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local