75 anys de la mort de Toda

Eduard Toda i la mòmia Nesi del Museu Víctor Balaguer

Estada a Egipte d'Eduard Toda. EIX

Estada a Egipte d'Eduard Toda. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana Reus ens ha tornat a posar en primera línia un dels seus fills il·lustres, del qual enguany en celebrem els seus 75 anys de la seva mort. Es tracta d’Eduard Toda i Güell (1855-1941), cònsul, home de cultura, egiptòleg, bibliòfil i viatger. Per celebrar aquesta efemèride, sota el títol “Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric” la ciutat de Reus té programat tot un seguit d’actes i activitats des d’ara fins a finals d’any. A Vilanova i la Geltrú es coneix aquest personatge per formar part del patronat del Museu Víctor Balaguer i per haver dut a terme la donació de part de la seva col·lecció egípcia a aquesta institució. Si el Museu Víctor Balaguer havia de ser un museu d’àmbit nacional i havia de seguir les tendències museològiques dels grans museus nacionals, la donació d’Eduard Toda és l’efervescència de les col·leccions etnogràfiques del museu per posar-lo al nivell que perseguia. Encara avui, la mòmia Nesi esdevé una icona i un element imprescindible en la visita a la institució.

Eduard Toda i Güell fou un estudiant impecable que al llarg de la seva vida escrigué i publicà diversos llibres i articles sobre història, literatura, bibliografia, etnografia i arqueologia. De tots els àmbits d’estudi s’interessà especialment per la vida i cultura xineses, l’arqueologia egípcia i la pervivència de la llengua catalana a l’Alguer. Per la seva feina de cònsul i el seu interès en viatjar, visità països com la Xina i Egipte especialment però també, diversos indrets del Pròxim Orient, Toda va poder visitar països com la Índia, Siam (actual Tailàndia), Anam (actual Vietnam), Cambodja, Corea, Japó i les Filipines. Amic de Víctor Balaguer, fa una conferència a Vilanova i la Geltrú sobre les seves aventures del seu llarg viatge a Egipte. Posteriorment, sent coneixedor del projecte de don Víctor, cedeix una col·lecció d’objectes per formar part del museu. A dia d’avui, la col·lecció etnogràfica d’Egipte encara es pot veure a les sales de l’exposició permanent del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Si, actualment, un dels highlights del Museu Víctor Balaguer precisament és la col·lecció egípcia i, especialment, la mòmia Nesi, podem perfectament afirmar que Eduard Toda té un paper important en la configuració de les col·leccions del museu tal i com el coneixem a dia d’avui. Cal tenir en compte que, en aquell aleshores, fou la primera col·lecció de peces egípcies que es va formar a Catalunya. Alhora, Toda fou també el primer català a fer un excavació a Egipte en una tomba que es trobà intacta, la tomba de Sennedjem, a Deir-el-Medina, a la Vall de Tebes. La importància d’aquest personatge doncs, fa que estigués assegut al costat del fundador en les reunions del patronat i que a dia d’avui el museu Víctor Balaguer tingui una sala específica per a la seva col·lecció amb un bust dedicat a Eduard Toda. L’any 2007 ja es va fer una gran exposició temporal “Del Nil a Catalunya” en col·laboració amb el Museu Egipci de Barcelona on s’exposaven fotografies inèdites del llegat d’Eduard Toda. Aquest egiptòleg doncs, continua formant part de l’essència del museu Víctor Balaguer i com a ciutat de Vilanova i la Geltrú devem molt a aquest personatge.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local