Sobirania Alimentària

Valoració positiva de la trobada agroalimentària del passat 13 de maig

Imatge de la jornada. CUP Vilafranca

Imatge de la jornada. CUP Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les quaranta persones que es van trobar al Casal Popular de Vilafranca el passat 13 de maig representaven una part important de la societat i el teixit de l'Alt Penedès. Hi havia des d’activistes agroecològics fins a consumidors organitzats en cooperatives, però sobretot productors dedicats a diferents àmbits del treball: herbes remeieres, horta, ramaderia, autoabastiment, restauració i tota mena de productes elaborats. Una bona part dels participants eren vilafranquins, però també van comptar amb la presència de projectes d'altres nuclis com Sant Joan de Mediona, Ordal, Gelida, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit, la Granada i fins i tot Querol o Santa Coloma de Queralt.

Pel què fa al diagnòstic, molts dels participants van coincidir en què el seu projecte agroecològic i model de vida, així com la seva aposta de futur, sol quedar bastant invisibilitzada pel model imperant de consum i producció. Per aquest motiu, els organitzadors de la trobada defensen la importància de posar en comú les diverses experiències per analitzar les mancances i dificultats amb les que es troben, sobretot quan es constata com de complicat resulta per a molts d’aquests productors arribar a la societat i fer-la partícip del seu model productiu i alimentari. Destaquen, sobretot, els entrebancs també legals, econòmics i burocràtics que es troben per poder desenvolupar els seus projectes i sobreviure sense estar sotmesos a innombrables traves i obstacles de tota mena.

Entre les conclusions, en primer lloc van constatar que fa falta insistir molt més en l’àmbit educatiu i pedagògic, en la necessitat de treballar des de les escoles fins a les institucions públiques per “conscienciar a la ciutadania sobre què comporta a nivell individual i col·lectiu allò que mengem, però també com ho fem i on ho comprem”. Aquest fet els va dur a concloure que també hi ha la necessitat de “repensar la manera en la qual produïm i distribuïm, així com la importància que atribuïm al treball de la terra”, sector que fa tan sols unes dècades va perdre la centralitat que havia ostentat històricament.

Entre les solucions proposades, destaquen que cal fer un esforç per recuperar l’alimentació i tot el que hi té a veure com a una qüestió cabdal, i no com a tràmit quotidià; tornar als productes de la terra i per tant de temporada que ens ofereixen els nostres mercats setmanals i organitzar-se en grups de consum basats en la proximitat i la confiança mútua entre productors i consumidors; restablir els lligams comunitaris trencats dins la nostra societat i territori; i, finalment, recuperar i reivindicar l’autoabastiment com a model.

Finalment, es van plantejar com a objectiu “lluitar col·lectivament per tal que els projectes emmarcats dins la sobirania alimentària puguin continuar sent possibles i cada cop més viables”. Més concretament i en aquest sentit, durant els propers dies es crearà una xarxa de comunicació a l'Alt Penedès per mantenir-se mútuament informats de qualsevol qüestió rellevant en l’àmbit  de la sobirania alimentària i la defensa del territori. Al mateix temps, van emplaçar-se a generar un espai de reunió abans de l’estiu des d’on poder desenvolupar els projectes i propostes sorgides en aquesta primera trobada, amb la vista posada en dur a terme diferents iniciatives formatives i accions conjuntes a diferents indrets del Penedès. Finalment, s’ha previst que tot això desemboqui en la celebració d’una nova trobada multitudinària de productors i consumidors de cara a la tardor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local