-
Les paraules no són innocents
-
Ciprià Pernas Fidalgo
- Sitges
- 29-06-2016 10:20
Respect. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Durant aquests dies de borratxera futbolística, ens hem fixat en algun logo que decora els espais en els estadis i les samarretes dels jugadors. Ens hem preguntat per la seva veritable utilitat. Són un missatge autèntic o simplement una campanya de màrqueting més que UEFA acostuma a realitzar?
Els protocols previs als partits són exquisits fins al punt que la companyonia entre jugadors sembla real. Apunto el passeig amb els nens fins al centre del camp com una bucòlica forma d'estimular la llàgrima fàcil, almenys la dels pares dels nens en qüestió. Un altre graner ben diferent és el que es respira en les graderies, les “fun-zone” i els limítrofs dels estadis en els quals flueix la cervesa com la gasolina al voltant de les fogueres de Sant Joan. Aquest fòrum en particular viu miop davant els estímuls de logos i campanyes, estant més interessat a repartir galetes al semblant que a ser respectuós amb ell. Uns ho practiquen com amateurs i altres “hooligans” com a bons professionals.
Des de la distància es pot retenir una àmplia perspectiva de la situació. Des del nucli de la qüestió i ficats de ple en l'escenari, cadascú practica el RESPECT des de les seves creences i valors. Vull destacar que més enllà del coneixement que cadascun té de si mateix, l'opció d'ampliar recursos perquè el respectar i respectar-nos sigui visible, és una alternativa possible. Per això avui ens hem proposat posar una miqueta el dit a l’ull d'aquelles accions i actituds incorporables a la nostra vida. Tal vegada així, aquest assumpte tindrà una dimensió molt més clara en els nostres individuals comportaments.
Anem a identificar valors en les persones perquè després tu decideixis si vols copiar i adoptar en la teva vida aquestes actituds inspiradores. El resultat positiu està garantit.
1. Valoren per sobre dels seus defectes les virtuts que els altres posseeixen i les celebren.
2. La discreció és una forma de comportar-se. No juguen amb rumors ni xafarderies.
3. Modulen el volum de la seva veu. Es dirigeixen específicament a qui volen transmetre el seu missatge.
4. No es plantegen fer a uns altres allò que saben que a ells els doldria.
5. Practiquen l'art dels bons modals i la cortesia.
6. No usen la paraula com a arma amb el que el seu discurs mai és malintencionat.
7. Deixen clar als seus interlocutors que respecten les seves idees encara que no les comparteixin.
8. Accepten al contrari sense judicis. Què sap ningú del que realment succeeix en la vida dels altres.
9. Utilitzen el escoltar com una oportunitat per entendre, no per respondre.
10. Són hàbils utilitzant la comunicació no verbal, usant-la pausadament sense exabruptes.
11. Utilitzen el somriure com a element empàtic.
12. Et poden tendir la mà o que els siguis indiferent, però no es recreen amb el fracàs de ningú.
No pretenem emborratxar a ningú amb comportaments que alguns cataloguen com cursis. Aquestes dotze idees parteixen exclusivament de l'observació de comportaments humans que si són dignes d'imitar. La llista es pot ampliar moltíssim més. Tots coneixem a algú que té alguna actitud digna de ressenya per formar part de la llista. El ric d'aquest joc se m'ocorre que podria ser ampliar-la amb la vostra idea personal. Segur que estàs visualitzant a algú del teu entorn especialment important per aparèixer aquí. Et convido a fer-ho i a col·laborar.
Mentre, recordar aquells que sou aficionats a comprar les samarretes dels vostres equips i seleccions que el RESPECT ve imprès en les quals heu comprat. Tirar-li una mirada a la paraula de tant en tant pot ser molt edificant i constructiu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!