-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 07-10-2016 16:45
Coberta de 'Algú com tu'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquesta novel·la és un canvi de registre en l’obra de l’autor. Els darrers llibres havien estat vinculats a la figura de Dani Santana un periodista que es veu embolicat en diversos conflictes fruit de les seves investigacions relacionades amb diversos casos vinculats a la política en la seva vessant de la corrupció i el transitar pel límits de la legalitat. Ara en canvi en Algú com tu ens mostra una novel·la d’amor, una història d’amor ambientada a París. Una novel·la que no s’allunya massa dels clàssics elements i codis de la novel·la romàntica però la frescor del llenguatge i la ben ordida trama, els entorns i recursos literaris, els elements artístics col·laterals la fan una novel·la més que interessant.
Xavier Bosch, nascut a Barcelona és un periodista i escriptor amb una llarg recorregut professional. Ha treballat a la ràdio creant alguns dels programes que han marcat criteri en la radiofonia en català com Alguna pregunta més? o el Món a RAC-1. Ha fet treballs a la Televisió amb programes tant coneguts i reconeguts com Un tomb per la vida o Àgora i en la premsa escrita ha col·laborat en els diaris més importants del país. Va dirigir el diari Avui i ha fet moltes col·laboracions en periodisme esportiu. Va ser un dels impulsors del diari ARA a l’any 2010 a on ara col·labora habitualment.
Ha obtingut diversos guardons per la seva tasca periodística i com escriptor va obtenir el premi Sant Jordi per la seva novel·la Se sabrà tot inici de la trilogia literària que protagonitza el periodista Dani Santana. Va seguir amb Homes d’honor i va tancar, almenys de moment, la trilogia amb la publicació d’Eufòria. Anteriorment havia publicat un parell de recull de contes i una novel·la juvenil.
L’acció comença en una escola. Dos nens observen com de la mateixa escola marxa una nena acompanyada per un senyor amb posat seriós. Dies més tard sabran que a la nena, a la Gina, se li ha mort la mare.
L’acció fa un salt en els temps i ens situa ja amb una Gina adolescent i jove amb problemes de relació amb el pare, el pes de l’absència de la mare i en el despertar de les relacions sexuals amb alguns companys de l’escola. Decideix marxar de casa i posar-se e a viure sola, i en aquets trasllat li esdevé una situació que canviarà la seva vida. Una persona, un conductor d’autobusos de Londres. De vacances a Salou, es presenta amb una tarja de visita de la seva mare amb una nota “Truca’m”. La Gina es fa passar de manera espontània però intrigada per la seva mare i viu una història breu, unes dies de vacances, a Salou, amb l’anglès.
Passen els anys i tornem a trobar la Gina, segueix vivint sola i fa de professora a la Universitat, té trobades amb antics companys i a través de les filles d’una cosina de la seva mare descobreix uns seguit de cartes que adreçades a la seva mare la Paulina, expliquen una relació d’amor, una relació que la Gina desconeixia i que en sentir-se encuriosida pel descobriment va estirant el fil i dóna pas a la història d’amor que el llibre ens explica.
Segueix el joc amb les anades i vingudes en el temps i ens trobem a la Paulina que assisteix al casament de la seva cosina prop de París allà coincideix amb Jean Pierre Zinardi, un galerista de mitjana edat, una persona culte i sensible, expert en art i col·leccionista de llibres sobre papallones. Entre al Paulina i Zinardi s’estableix una ràpida connexió que deriva en una història d’amor, intens, curt però especial d’aquells que marquen la vida i l’existència per sempre, un amor que saben que té data de caducitat però que esgarrapen el temps com poden per mantenir-lo. Un història entre dos persones diferents. El Jean-Pierre Zanardi, galerista a la Rive Gauche, és un esperit lliure que amaga dintre seu un desencontre amorós intens i la Paulina que té una vida tranquil·la i familiar a Barcelona amb el marit i la filla i que malgrat la història amb Zinardi no vol trencar aquets equilibri i seguretat que la relació familiar li dóna.
Paulina i Jean Pierre passegen el seu amor per París, i acompanyats per la parella fem un recorregut pel París més tòpic de les guies turístiques però impregnats per la xarxa de l’amor entre els dos personatges. París és també personatge en el relat de la història d’amor, el cafè Les Deux Magots, la Brasserie Lip, la històrica i màgica llibreria Shakespeare and Company són escenaris on els dos protagonistes viuen acceleradament la seva història.
La separació dels dos protagonistes i la vida que segueix, els records, les cartes i l’acció de la Gina desprès, abans de morir, dissortadament mot jove, ens porten al desenllaç del llibre i a entendre que hi ha amors que, malgrat el que es digui, deixen petjada profunda
En el llibre hi trobem de tot, relacions familiars amb els seus neguits i amb els trencaments emocionals, la dosi necessària de sexe i de les relacions per descobrir el veritable amor, el filial el de parella, el de les amistats...
El llibre és fruit del que comenten el seus protagonistes: 'Hi ha dècades en que no passa res i hi ha setmanes en que passen dècades”, en qualsevol moment pot començar una història que mai haguéssim imaginat i que constituirà més tard un record fonamental en la vida de les persones.
Les relacions entre les persones i sobretot en el moment actual que estan molt vinculades a una societat moderna en que tot és efímer i fugisser. Molta sensibilitat artística, els llibres, la música i l’art són aspectes que trufen el llibre i que tenen un paper important en la història entre la Paulina i en Jean Pierre.
El llibre enganxa, la barreja entre la situació real però la tendresa de la relació fa que més enllà dels tòpics hi hagi una història altament sensible i molt ben narrada.
Emocionant el procés que va vivint la Gina en les descobertes de la història de la seva mare i emotiva pels sentiments que va desprenent.
De molt bon llegir i de veure que en ocasions, potser comptades, les històries d’amor especial són possibles, encara que sigui a la ficció.
Algú com tu
Xavier Bosch
Premi Ramon Llull
Ramon Llull Narratives 141
Editorial Planeta
Barcelona Març 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!