-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 22-09-2017 16:47
Introducció a la Ciència Forense. Eix
Com podem saber si una víctima va morir per asfíxia en un accident per incendi o va morir abans?
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Si la sang conté monòxid de carboni, segurament va respirar els gasos i va morir amb posterioritat a l'inici de l'incendi. En cas contrari, va perdre la vida abans de produir-se el foc i podem començar a sospitar.
Aquest és un exemple de les pistes que rastregen els forenses.
Seguint en aquesta línia, els forenses coneixen perfectament que el procés de descomposició no és el mateix a l'aigua que fora. Al cap d'una setmana o més, els canvis químics en un cos fan que l'abdomen s'ompli de gas i el cos ascendeixi. Així es recuperen a molts ofegats.
Per determinar el lloc exacte de la mort comproven la salinitat o altres indicadors tan subtils com les diatomees - éssers microscòpics que viuen a l'aigua - presents en els òrgans interns. La seva existència indica que la víctima estava viva al introduir-se a l'aigua i proporciona indicis d'on va morir.
Fins ara hem fet servir conceptes de la química i la microbiologia per obtenir respostes. Aquest és l'esperit de les ciències forenses: multidisciplina.
Fa 3.000 anys a la Xina es van utilitzar per primera vegada les empremtes dactilars com a prova d'identitat personal. Des de llavors la ciència forense i la investigació criminal han evolucionat sense parar.
Si hi ha una ciència multidisciplinar és la forense: els antropòlegs forenses estudien traumatismes i ossos, els odontòlegs analitzen empremtes dentals, els experts en indicis microscòpics obtenen informació a partir de pèls i fibres, pol·len o terra, els perits en balística determinen les armes d'un crim o els biòlegs analitzen sang, saliva o semen. I per això s'utilitzen les tècniques més modernes: PCR, electroforesi, cromatografia o espectrometria de masses.
En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània programem el curs d’”Introducció a la Ciència Forense”, del 2 al 10 d’octubre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú, amb Fernando Garcia Colina, doctor en Química per la Universitat de Barcelona.
Aquest curs té per objectiu presentar els conceptes bàsics de la Ciència Forense i discutir una sèrie de casos reals, a través dels quals es mostraran els principals mètodes de resolució així com dades bàsiques sobre l’actuació jurídica en aquesta mena de casos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!