Ple municipal

Habitatges d’ús turístic a Vilanova: propostes des de l’oposició

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Pla de  màrqueting turístic de ciutat, que vàrem presentar al 2016, fruit d’una feina intensa, proposa una sèrie d’ accions, de les quals, i dins de les anomenades línies estratègiques, en destaquem dues: incrementar el nombre de pernoctacions un 20%, en el període 2017-2020, i posicionar la ciutat com oberta i receptiva al turisme. Alhora, el propi pla assenyala, que la nostra ciutat segueix oferint una nombre de places hoteleres relativament petit, esdevenint una certa mancança a les expectatives de creixement en aquesta línia.

També cal destacar el notable increment dels habitatges d’ús turístic a la ciutat, que els darrers anys, ha experimentat una clara tendència a l’alça. Aquest fet, que cal valorar positivament, també proposa reptes que caldria entoméssim amb la màxima diligència com a ciutat, atenent a les experiències properes que estan produint-se en municipis pròxims, i sobretot a la mateixa capital catalana.

Una tendència global per la gran àrea de Barcelona, impulsada pel seu gran lideratge turístic, accelerada alhora pel també important creixement tecnològic, i possibilitació   normativa, que de forma inequívoca ha modificat els estàndards del funcionament turístic,  per permetre que els anomenats pisos turístics siguin una veritable resposta al mercat. Com a ciutat amb força segona residencia, i amb un atractiu potencial en clar creixement, i davant de la situació macroeconòmica, i de revolució 4. 0, considerem que el nostre municipi ha de ser actiu en aquesta qüestió, i encarar una proposta estratègica àmplia i aprofundida de ciutat, davant d’un futur prou proper.

De fet, en pocs anys aquest ús dels habitatges s’ha convertit en una alternativa als hotels i especialment, interessant pel turisme de tipus familiar, on Vilanova i la Geltrú, té un client referent, recordem que més del 50% dels visitants a la nostra ciutat són famílies. També és destacable que aquesta activitat comença a mostrar un cert esperit professionalitzant, que cal esmentar.

Per tot això, acompanyats en la presentació de la proposta pels grups de ERC i Som VNG, hem assolit que des de l ‘Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i aprovat unànimement al darrer Ple municipal, s’entomi el lideratge d’aquesta qüestió, i es proposi una ordenació urbanística que permeti establir línies estratègiques que regulin el potencial creixement del nombre d'habitatges d'ús turístic a la ciutat, establint possibles distribucions i elaborant propostes que permetin que aquesta oportunitat eviti les concentracions excessives i altres possibles efectes no desitjables, d’una evolució no controlada.

A més, hem exigit que aquest treball incorpori necessàriament  les propostes dels veïns i veïnes, agents turístics, gremis i totes les entitats rellevants al sector turístic i de la promoció de ciutat, relacionats, i es disposi d'informació completa i permanentment actualitzada. És essencial posar a l'abast de tothom (persones que visiten la ciutat, turistes i ciutadania) la informació completa i permanentment actualitzada dels habitatges d'ús turístic que hi ha a Vilanova i la Geltrú, com a eina indispensable per gestionar l'activitat i mantenir-la activa.

Entre tots, cal assegurar la bona convivència amb els veïns, i també evitar l’ especulació urbanística, fets que haurem d’ abordar pel bé comú de la ciutadania, i per mantenir  una ciutat amable i equilibrada, que aposti per un model turístic sostenible. Però alhora no menystenir una activitat turística que afegeix una part considerable de llocs de feina i producte interior brut municipal que no podem perdre, i cal gestionar i regular, per mantenir i millorar-ne la seva productivitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local