Món laboral

La formació com a desenvolupament de competències

Imatge d'arxiu. ACN / Estefania Escolà

Imatge d'arxiu. ACN / Estefania Escolà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com cada any s’ha celebrat el Saló de l’Ensenyament a la Fira de Barcelona. És evident la necessitat cada cop més important d’adquirir una formació de qualitat i adient a les noves necessitats empresarials.

En els últims anys, la formació ha experimentat un canvi radical pel que fa a formes i metodologies d’ensenyament fruit de l’evolució de les relacions laborals en aquest últim quart de segle i la globalització dels mercats. També s’ha generat un nombre molt important de nous cicles formatius i graus universitaris en els que les llengües adquireixen molta rellevància.

És evident la importància que té la tria d’un ensenyament amb el que l’individu es trobi identificat i que marcarà el seu futur. Personalment, no estic segura que aquesta tria es doni en les millors condicions, tenint en compte les barreres que existeixen a vegades per poder accedir a la carrera o ensenyament amb el qual un creu que es pot desenvolupar (barreres econòmiques, geogràfiques, notes de tall...)

La formació ens fa millors persones, desenvolupa competències que ni tan sols sabíem que teníem i ens fa créixer; per això considero que se li ha de donar una prioritat molt important en aquesta societat i sembla que no tingui el pes que es mereix (professors desmotivats, nous problemes socials que es traslladen a les aules, llei educativa qüestionada, retalls pressupostaris...).

Però bé,  la meva reflexió voldria derivar en un aspecte positiu, més que fixar-se només en les dificultats.

La formació és important en aquests primers estadis, però també ho és, i molt, posteriorment quan els treballadors/es ja estan incorporats en el món laboral.

És aquí quan la formació continuada adquireix un paper rellevant, on es desenvolupen competències tècniques i transversals obsoletes o millorables per a la persona, part de la seva transformació i professionalització en l’àmbit empresarial que esdevindrà en un procés de millora en el que tant l’empresa com la persona són beneficiaris directes d’aquesta evolució.

Animo a les empreses i als treballadors/es a promoure la formació dintre de les seves possibilitats, pensant que es tracta d’una inversió a mig i llarg termini que s’acabarà plasmant en resultats de rendibilitat econòmica i d’augment de l’eficàcia del treball que es realitza. En cas contrari, dependrem sempre d’un coneixement limitat en el temps que ens impedirà evolucionar tant professionalment com personalment, i aquesta és una situació que no ens podem permetre.

Eugènia Gonzalez
Directora de RRHH i Administració de Mas Albornà

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local