Estiu 2019

Els experts demanen que els socorristes siguin autoritat pública

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Darrerament ha arribat a opinió pública situacions on els usuaris no segueixen les indicacions dels socorristes i fins i tot casos d'agressions i amenaces. L'administració ha d'assegurar-se, sigui servei municipal o extern, que els professionals puguin realitzar la seva feina de manera eficàç, eficient i segura.

Segons la llei, el màxim responsable de la seguretat en una platja és l'ajuntament, per tant, a l'hora de planificar un pla de gestió d'una platja, sigui quina sigui la institució que assumeixi aquesta responsabilitat, haurà d'assegurar-se que es podran complir tots els requisits bàsics que es necessitin, si no és així, estarà incorrent en una falta de responsabilitat important i estarà jugant amb les vides de persones. Un d'aquests aspectes és la mateixa seguretat física dels socorristes, responsables de tots i cada un dels usuaris de la platja i que assumiràn el risc de realitzar el rescat pertinent si s'escau.

Cal reconèixer l'autoritat del socorrista en la platja i això s'aconseguirà professionalitzant el personal, dotant-lo amb una formació reglada i homologada, però sobretot rebent el suport incondicional de les institucions.

Actualment els professionals que vetllen per a la nostra seguretat a les platges no disposen de cap mena d'autoritat en el moment de realitzar la seva feina. Això si, tenen la responsabilitat d'informar a la policia davant de qualsevol fet que comprometi la seva seguretat. Els socorristes són en tot cas, servidors públics destinats a les platges per a prevenir i actuar per a que les persones no morin ofegades, i haurien de ser considerats com autoritat pública, de la mateixa manera que el personal sanitari i el professorat.

Així doncs qualsevol agressió contra aquest col·lectiu mentre duguin a terme les funcions del seu càrrec sigui considerada un atemptat contra l'autoritat. Les recomanacions dels socorristes haurien de ser obeïdes de manera immediata i sense demora, per això molts experts prefereixen usar la paraula "indicacions" i "ordres".

Òbviament, els responsables d'ordre, en la majoria de casos la policia local, hauria de treballar colze a colze amb els socorristes. Els agents han de donar valor a la figura del socorrista fent complir les indicacions d'aquest. Cada cop més es disposa d'efectius policials presents a la platja durant tot el període de cobertura, però cal aconseguir que la figura del socorrista sigui respectada de la mateixa manera que els representants de l'autoritat. Caldria doncs que comencéssim a parlar de les "ordres" dels socorristes i no de les recomanacions, sobretot quan són per a evitar perills .

Els socorristes han de disposar i han d'utilitzar , elements d'uniformitat que els identifiquin i en permetin una localització ràpida. Així mateix la uniformitat, roba que vestiran durant hores en situació de màxima irradiació solar i clima divers ha de ser alhora còmode i amb una qualitat suficient per a la duresa de la feina. Les cadires de vigilància, elements considerats anacrònics i totalment fora d'una seguretat laboral i d'eficiència en vigilància han de ser substituïdes per torres de vigilància amb vidres antireflex i filtre UV, on el socorrista pugui realitzar els torns de treball protegit de la radiació solar, del vent i altres contextos del clima. Les torres han de facilitar la mobilitat del professional, podent escollir la posició de vigilància més idònia al moment (interior, exterior….)

Ramsés Martí

Expert en salvament i seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local