Equipaments

La biblioteca no és un luxe

Bernadette Hortal i Corbella. Eix

Bernadette Hortal i Corbella. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les biblioteques són molt més que magatzems de llibres, són llocs vius que faciliten l’accés a la informació, a la cultura i al lleure, on s’aprèn i on es crea. Són espais democràtics de trobada comunitària i de convivència. Fomenten la participació de totes les persones en la seva comunitat. Són centres cívics oberts a tothom sense cap mena de discriminació. En el món actual on el que prima és la privatització, els espais per a socialitzar-se d’una manera no comercial són molt importants.

L’any 2015 els 193 estats membres de la ONU van aprovar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS), que tenen com a finalitat posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de prosperitat i pau. Les biblioteques hi van ser presents representades per la IFLA (la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries), ja que són agents que fomenten l’assoliment dels ODS. Les biblioteques promouen el desenvolupament i poden impulsar la implementació de l’agenda 2030 perquè: promouen l’alfabetització, la formació contínua, l’accés lliure a la informació i al coneixement, la innovació, la creativitat, la inclusió digital. Són institucions dedicades a promoure la inclusió i l’intercanvi cultural, generen oportunitats per a millorar la vida de les persones, capaciten per a adquirir habilitats necessàries per a l’educació i l’ocupació.  Són espais agradables per a llegir, estudiar, trobar-se amb altres persones. Ofereixen accés a les noves tecnologies i a internet, i capaciten en les habilitats necessàries per a utilitzar aquestes eines. Contribueixen al desenvolupament local. La inversió en biblioteques és clau per al desenvolupament dels municipis.

Tal com defineixen la Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya i el Mapa de Lectura Pública de Catalunya, a Vilafranca li corresponen dues biblioteques, una central comarcal i una biblioteca local de proximitat. Per tant a Vilafranca li falta una biblioteca central comarcal, i aquesta és una mancança de fa anys. A la darrera actualització del Mapa de Lectura Pública de l’any 2014 hi consta que Vilafranca tenia 39.035 habitants i  segons dades del Cargol del 9 de gener de 2020, actualment en té 39.746. La població ha crescut, però Vilafranca segueix amb només una biblioteca, que es troba saturada i que no pot oferir tots els serveis bibliotecaris que li corresponen al municipi i a la comarca. La nova biblioteca comarcal ha d’assumir les funcions de coordinació de les biblioteques del municipi i de la comarca (que actualment exerceix la Biblioteca Torras i Bages), i haurà d’incloure espai per als dos bibliobusos que donen servei a la comarca (el Castellot i el Montau (garatge, magatzem i àrea de treball).

Desitjo que finalment el projecte de la nova biblioteca comarcal de Vilafranca tiri endavant. Perquè tal com diu la frase de Henry Ward Beecher, «la biblioteca no és un luxe sinó una de les necessitats de la vida»

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local