Política municipal

Es la democràcia, amic …

Xavier Cadafalch. Eix

Xavier Cadafalch. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En aquests temps de pandèmia i nova crisi, Vilafranca està, de moment, deixant passar una oportunitat gairebé, única: la d’enriquir la participació de la gent en els afers públics; la d’aprofundir en la qualitat democràtica del municipi; la de canalitzar la intel·ligència col·lectiva de la ciutadania; la d’impulsar més inclusió; la d’ampliar el sentit de pertinença a la vila.

Participació, democràcia, ciutadania, inclusió, pertinença.

Sembla una exageració, però tots aquests conceptes, que alimenten la retòrica política de tots els colors, no semblen ser una preocupació real de l’equip de govern de l’ajuntament de Vilafranca.

No cal ser un especialista per a tenir clar que les crisis poden llegir-se com a oportunitats. Només amb una mica de sentit comú, podem deduir que l’impacte d’una crisi pot esdevenir un catalitzador de canvis positius... si se sap aprofitar.

Però, a Vilafranca, les coses no van en aquesta direcció.

Participació, democràcia, ciutadania, inclusió, pertinença, en aquest ajuntament, resten com a pures abstraccions.

Dos partits governen el municipi. Quatre formen l’oposició. Legítimament.

També és legítim que preguntem: S’han implementat les mocions presentades per algun partit de l’oposició i aprovades pel Ple, en molt casos per unanimitat? És a dir: S’ha fet el que decideix el ple, en aquests casos?

L’Ajuntament disposa de molts organismes de participació a l’àmbit municipal: Consell Escolar; Comissió d’Habitatge; de Serveis Socials; de Salut, de Cultura, de Medi Ambient, etc., etc., etc.

Ens preguntem: S’ha planificat o portat a terme alguna acció de promoció de la participació en aquests organismes?

La xarxa associativa de Vilafranca és amplia i diversa. Associacions i entitats de sectors i perfils diferents; un veritable motiu d’orgull per a la vila.

Però, quantes entitats han estat consultades i escoltades quan l’equip de govern ha pres decisions que les afecten?

Els ciutadans i les ciutadanes, individualment o en grups informals, han demostrat al llarg dels temps que volen ser partícips. Una bona quantitat d’iniciatives han tirat endavant per la força de la solidaritat, del voluntariat i de les ganes d’ajuda mútua entre veïns.

Quines polítiques locals s’han plantejat des de l’equip de govern municipal per a posar en valor i potenciar aquest impuls espontani de tanta gent?

Podríem continuar amb més preguntes...

En tot cas, que no ens confongui ningú amb un fals dilema: Eficiència en la gestió versus qualitat democràtica. Es perfectament compatible i fins i tot, imprescindible la qualitat democràtica per a una millor eficiència de la gestió de les polítiques locals.

Que no ens confonguin: Més participació, més democràcia, més ciutadania, més inclusió, més pertinença són irrenunciables.

Deixarem passar aquesta oportunitat?

 

Xavier Cadafalch
Membre de Vilafranca en Comú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local