Dia internacional contra les violències masclistes

La violència hi és encara que no la vegis

Imatge de la roda de premsa de Poble Actiu CUP. Eix

Imatge de la roda de premsa de Poble Actiu CUP. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fent ús de la definició que fan de la seguretat des d’una perspectiva feminista el Col·lectiu Punt 6 (cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes) que diu:

Definim la seguretat com l’autonomia i la llibertat per utilitzar els espais públics. La percepció de seguretat condiciona els moviments de les persones, i molt especialment de les dones.

La distribució de l'espai i dels temps, una font de desigualtats.

Al dia a dia, organitzem el nostre temps en tasques productives o reproductives, temps d’oci privat o col·lectiu, i cada una d’elles la realitzem a diferents espais i utilitzem la via pública tant en els trajectes a peu, com en bicicleta, cotxe, etc. i analitzant aquests espais i l’ús que se’n fa per a cada tasca des d’una perspectiva feminista, veiem com l’espai públic genera desigualtats, prioritzant el pas de vehicles a motor davant els vianants.

Amb barreres arquitectòniques, encara, per al pas de cadires de rodes, cotxets, carrets de la compra, així com espais que generen inseguretat, principalment a les dones, ja sigui per manca d’il·luminació, com per zones tancades, pàrquings vallats amb només un sol accés i/o poc urbanitzats.

Perquè parlem d’inseguretat per part principalment de les dones davant de la organització d’alguns espais municipals?

Vivim en una societat patriarcal que concep la dona com a un cos sexuat i aquest fet fa que s'exerceixi una violència envers ella privant-la de fer ús lliurement de l’espai públic, limitant aquest ús segons horari i finalitat. Amb això, la dona perd capacitat de participació. Aquí s’evidencia que l’urbanisme del municipi ha estat pensat sota una visió patriarcal.

Fent una passejada pel municipi, realitzant rutes interurbanes, seguint camins més o menys transitats (en família, amb animals de companyia, o tan sols per fer salut, etc.), hem detectat diversos itineraris comuns o d'altres molt poc concorreguts, que ens mostren que al nostre municipi tenim espais insegurs.

Alguns d’aquests espais són:

Pàrquing de l’estació de tren

Pista de Cal Rubió

Camp de futbol i solar fins l’escola Muntanyans de la Ràpita

Pineda de la Ronda Salvador Espriu

Així doncs, reivindiquem es repensi el disseny municipal incloent-hi la perspectiva de gènere, elaborant equipaments, places i carrers, amb finalitats per als quals han estat pensats aquests i aconseguint així siguin lliures de violències masclistes.

Instem a l’ajuntament a realitzar un estudi amb professionals especialitzats en aquest camp, creant un espai de trobada de dones del municipi que treballin conjuntament amb els tècnics i tècniques de l'ajuntament i les professionals.

En definitiva crear una taula de dones on la seva opinió i visió dels espais serveixi com a guia per poder canviar tot allò que calgui.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local