-
Tribuna
-
Sergi Moragas Ruiz de Castañeda
- Vilanova i la Geltrú
- 19-01-2021 17:27
Precaució? Tota. Control? Tot. Pedagogia? La que faci falta i més
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
M’agradaria, des de la màxima modèstia possible, plantejar una reflexió per tal de poder aclarir alguns conceptes que últimament denoto que, de forma intencionada o no, estan essent esbiaixats.
Durant els últims dies he escoltat diferents comentaris per part de l'alumnat -indirectament dedueixo que també de les seves famílies- respecte les notícies que veuen, escolten i llegeixen als mitjans de comunicació que, com tots i totes sabem, molts cops busquen un titular cridaner enlloc d'una informació contrastada.
Les vacunes, històricament, ens han permès eradicar gairebé al 100 %, i en alguns casos en la seva totalitat, malalties que en el seu moment van tenir un alt grau de prevalença, morbiditat i mortalitat. Exemples del que esmento en tenim molts, ja siguin infeccions d’origen víric o bacterià: poliomielitis, xarampió, diftèria, tètanus, tos ferina, rubèola, varicel·la, parotiditis, alguns tipus de meningitis, etc.
La generació que ara mateix té més de 60 anys va perdre familiars, amics i/o coneguts degut a les patologies a les quals he fet referència anteriorment. Si us plau, feu l’exercici de preguntar i veureu com, desafortunadament, la resposta és afirmativa en la majoria dels casos.
No entraré en el debat de sobre si la reacció a la Covid-19 a nivell mundial pel que fa a la igualtat d’accés als diferents tipus de tractaments i vacunes està essent equitativa. Malauradament no és així ja que les injustícies i les desigualtats socials existents en el nostre entorn és poden extrapolar a la casuística global respecte a la manera en com els països “desenvolupats” estan distribuint els recursos necessaris per tal de mitigar, almenys parcialment, els efectes de la pandèmia que estan afectant a aquelles zones del planeta més desafavorides.
Trobareu poca gent més crítica que jo amb la indústria farmacèutica ja que la conec, des de diferents perspectives i àmbits, per motius laborals. (més de 10 anys en alguns càrrecs de certa responsabilitat)
És per aquest raó que us puc assegurar que una cosa són els interessos econòmics que massa sovint tenen, molts cops ètica i moralment reprobables, i una altra ben diferent el corrent d'opinió que sembla tenir un cert segment de la població en contra dels avenços de la Ciència.
Hauríem de saber que qualsevol fàrmac produeix efectes secundaris. Qualsevol medicació, sigui del tipus que sigui, comporta més o menys interaccions i efectes adversos. Fins i tot, qualsevol “remei” comprat en un herbolari pot causar greus danys irreversibles i no desitjats en el nostre cos. (tot i l'etiqueta de "natural"...)
Ara mateix l'eficàcia de les vacunes que han començat a distribuir-se a Catalunya està per sobre del 90% (la de la grip està al voltant del 60%).
Precaució? Tota. Control? Tot. Pedagogia? La que faci falta i més.
Els avantatges d'una vacunació massiva de la població , que implicaria salvar i millorar la qualitat de vida de la gent pel que fa a la seva salut física i mental, són molt superiors als possibles desavantatges que puguin existir.
Sovintment em pregunten: “Sergi, tu creus en la vacuna?” Jo, amb tota la bona educació de la que en soc capaç, els contesto que la ciència no és una religió, que ningú es plantejaria dubtar del Teorema de Pitàgores o del Sistema mètric decimal. La Ciència Mèdica es basa en fets, no pas en creences.
En aquests moments vacunar-se ja no és una qüestió merament individual, sinó que esdevé un acte de Responsabilitat Social Col·lectiva. Humilment, crec necessari i oportú traslladar aquest missatge al nostre alumnat i a les seves famílies per tal de que en prenguin consciència.
I parlo com a docent, com a biòleg sanitari i com a ésser humà que viu envoltat de persones amb un alt risc de contagi i amb un % molt elevat d'emmalaltir de forma severa si contrauen la Covid-19.
Ànims a tothom per tirar endavant en aquest context tan complex que ens ha tocat viure i salut.
Sergi Moragas Ruiz de Castañeda
Professor de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.
Biòleg sanitari, Màster en Màrqueting Farmacèutic i Diplomat en Ciències Empresarials.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!