Prioritats

Urgències de VNG: atenció a la salut, futur econòmic i cura de la ciutat

Imatge de la manifestació contra el tancament de Mahle a Vilanova. Vilanova en comú

Imatge de la manifestació contra el tancament de Mahle a Vilanova. Vilanova en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El canvi d'any ve marcat encara per la pandèmia, pel sisè període epidèmic de la Covid-19 i per la incertesa d’arrossegar una acumulació de fronts i problemes a la ciutat, sense que hi hagi accions decidies i projectes des del govern local i el de la Generalitat.

Urgència 1, atenció a la Salut:

De nou, el que hauria d’haver estat evitat i corregit durant els mesos de certa treva i respir en les onades pandèmiques, s’ha tornat a produir:  la saturació i col·lapse de l’atenció primària.  A més, plou sobre mullat, perquè el nostre centre de referència hospitalari, la Residència Hospital Sant Camil, viu des de fa molt de temps una situació d’estrès del seu personal sanitari, ara ja en peu de guerra, davant la inacció en resoldre la situació d’uns serveis hospitalaris saturats i unes infraestructures envellides.  Aquests magnífics professionals han hagut de respondre a una pandèmia salvatge, amb una taxa d'ocupació elevadíssima, unes ràtios personal/pacient duplicant la mitjana al país, sobrecarregats d’hores extraordinàries i sobrepassant els màxims d’hores de guàrdia, sense que s’hagin implementat solucions i canvis.  Com a reivindicació urgent i amb el lema  “volem mans” demanen poder treballar en condicions dignes i que s'adeqüin les dotacions de professionals per poder prestar unes cures de qualitat.

Concretament estem reclamant, des de fa molts anys, un pla per reactivar les proves diagnòstiques. Demanar hora a la metgessa o anar al CAP no pot continuar sent una gimcana. I en definitiva, és inajornable que el pressupost destinat a l’Atenció Primària augmenti fins al 25% del total com fa anys que demanen els i les professionals del sector. També reclamem, des de fa temps, la injecció d’inversió per posar al dia els centres hospitalaris del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf (CSAPG) –al voltant de 50 milions d’euros- per l’ampliació d’urgències, de quiròfans i de serveis diagnòstics i  de tractament.  Ara, a més, es fa imprescindible i vital resoldre la millora i l'equiparació de les condicions laborals i salarials de tots professionals sanitaris , tant personal mèdic,  com d'infermeria, de neteja, zeladors...

També la  gestió de l’atenció a la gent gran i a la dependència durant l’emergència sanitària ha destapat deficiències i mancances de l’actual model, a nivell de país i de ciutat. La situació viscuda a la residència municipal dels Josepets en les primeres onades va ser preocupant i va evidenciar que estem molt lluny de donar resposta a les necessitats del creixent envelliment de la població.  Hem demanat que cal repensar els serveis que actualment es presten i trobar models complementaris o alternatius als centres residencials, com ara l’activació de la comunitat per donar suport a la gent gran amb mecanismes de col·laboració i integració intergeneracional.

Urgència 2, futur econòmic:

La crisi immobiliària i ara la pandèmia ha castigat durament l’economia de la comarca i de la ciutat, que arriba als 3.829 aturats i aturades registrats, una taxa del 12,58%, superior a la mitjana catalana.  A la situació viscuda pel comerç de proximitat, l’hoteleria i la restauració -  sectors encara no recuperats - hem d’afegir la crisi oberta a la indústria del Penedès (Saint Gobain, Robert Bosch, Calsonic, Alfisa,...) i ara a Vilanova amb el tancament anunciat de la fàbrica MAHLE, amb més de 400 famílies afectades. És preocupant l’impacte i l’afectació en una economia que ve tocada de lluny.

Necessitem atenció per part del govern de la Generalitat i del govern de l'Estat en forma d'inversió pública. Una inversió que durant els darrers deu anys s'ha situat per sota del percentatge de població. Exactament el 50% per sota!

Aquesta Inversió pública ha de permetre revertir l'impacte de la crisi a tots els nivells però prioritàriament a la indústria, als sectors productius, al comerç i al turisme.  Hem estat reclamant als governs (de l’Estat, de la Generalitat i municipals) treballar plegats i concertadament per dotar-nos d’un Pla de Xoc d’ajut i d’impuls a l’activitat econòmica i de lluita contra la desocupació, amb recursos garantits dels fons extraordinaris del COVID-19.

Urgència 3, cura de la ciutat:

La crisi sanitària generada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència que hi ha  una altra manera de concebre, moure’s i fer ús de l’espai públic. A més, s’han aprofundit les  desigualtats als barris vulnerables: on hi ha una major densitat, més proximitat física, els habitatges són més petits i tenen menys ventilació, i no disposen d'espais públics de qualitat. El mapa de la renda per càpita de moltes ciutats del nostre país és pràcticament idèntic al mapa de la incidència del virus. Les zones més empobrides de les ciutats, amb més densitat i amb més atur coincideixen gairebé exactament amb les zones amb més afectació de la Covid-19.

A Vilanova a més, a cop d’ull, constatem que la cura per l’espai públic cau a límits històrics i veiem una ciutat bruta i poc segura. Els serveis de jardineria, neteja i recollida a la ciutat han entrat en fallida i ens trobem en un carreró sense bona sortida davant les polèmiques obertes pel govern al respecte. Amb un tarannà i forma de gestió propi d’altres temps, rasclet de la majoria absoluta, per a promoure les ‘pseudo-municipalitzacions’ de serveis per a endossar-los a l’Empresa Municipal d’Aigües o licitant el nou model de recollida ‘Porta a Porta’ de residus,  que ha acabat finalment amb informe desfavorable de la Intervenció Municipal i amb la suspensió cautelar del Tribunal de Contractes del Sector Públic.

Les veus del veïnatge s’han mobilitzat darrerament contra el govern municipal perquè desatén la veu i les propostes veïnals, pel que fa a canvis de circulació i la  mobilitat a la ciutat. És necessari avançar cap a una mobilitat sostenible, on els cotxes perdin ús, i el guanyin altres mitjans no motoritzats i els propis vianants, però sobretot per al transport públic sostenible. I això cal fer-ho des del diàleg i el treball conjunt i no a base d’imposicions per decret i ‘rasclet’ de la majoria al Ple.

La ciutadania de Vilanova mereix un tracte just i digne, tenir respostes i  solucions concretes dels governs. Des de Vilanova en Comú  ho venim demanant i ens hem ofert i seguim oferint a  treballar conjuntament, ja sigui amb el govern de la ciutat, amb els grups polítics del Consistori per a plegats, treballar-hi i anar a reclamar a la Generalitat i a l’estat  les inversions i ajudes que ens són necessàries.

Iolanda Sánchez, membre de l'Executiva de Vilanova en Comú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local