Joves

'Sóc jove i a sobre dona, alguna cosa més?'

Clàudia Rodríguez i Donaire. Eix

Clàudia Rodríguez i Donaire. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Una sociedad que aísla a sus jóvenes, corta sus amarras: está condenada a desangrarse.” KOFI ANNAN

Voler i desitjar mantenir-se en estat perpetu de jovenesa per a poder persistir en les millors condicions i formes de viure la vida d’una manera lliure, despreocupada i “feliç”. Però, què implica realment ser jove? I ser dona jove?

Actualment quan la societat pensa en la joventut, escoltem frases com “està perduda”, ”no fan res”, “només pensen en festes” i un gran llarg etcètera que sempre es dóna per suposat pel simple fet de ser un ésser humà amb una edat compresa entre els 15 i els 25 anys. Si consultem les dades d’un informe de l’Observatori Català de la Joventut (OCJ), assenyala que en l’actualitat només el 15,5% dels joves s’independitza. D’aquesta taxa també podem observar que s’ha sofert una reducció de 4 punts respecte de l’any 2007.

Actualment ens trobem en un moment clau pel desenvolupament dels joves. Malgrat això aquest col·lectiu necessita de molts aspectes de la societat que a dia d’avui es veuen mancats, com per exemple d’informació i treball, en temes com podrien ser la sexualitat, el  gènere, l’autoconeixement. Potenciar i fomentar una xarxa de cooperació, formació i l’aprenentatge comú seria una de les eines més viables en el desenvolupament de la societat jove del moment. La desinformació i la falta de tracte crea situacions de pànic i de descontrol que fa que hi hagi molt més perill i riscos innecessaris.

Ara bé, què implica ser jove i a més ser dona? Al llarg de la història les dones hem estat un perfil infravalorat, maltractat i estigmatitzat injustament en molts aspectes de la societat. Poder desenvolupar-se en àmbits com la ciència i la política, són reptes que al llarg de la història han estat molt complicats de visualitzar i de proliferar. La situació, després de la lluita constant de moltes generacions de dones, comença a canviar. Actualment entre el 35 i el 40% de les dones formen part de la política, cosa que ha permès que hi hagi una repartició mitjanament equitativa dins de la política dels Països Catalans. Aquesta presència permet que hi hagi una visualització de pensaments diferents i més adequats per a les decisions que s’han de prendre de cara a la millora de la societat, adaptant-se a les situacions actuals i a les finalitats per a les que es creen i desenvolupen els projectes.

No podem permetre que aquesta avenços es vegin frenats per l’auge de partits de l’extrema dreta que amb el seu pensament acaparador de menyspreu, ancorat a la societat de segles anteriors impedeixi aquest inevitable i visible progrés. Lluitar des de la base, ser constant i persistent en les responsabilitats com a ciutadanes és un dels nostres drets i alhora obligacions per a no perpetuar situacions de vexació dels  nostre futur. Ser jove implica compromís, dedicació i treball dur per a crear una societat feminista, coherent, treballadora i finalment, nostra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local