Ple municipal

El govern de Vilanova vol externalitzar la gestió dels serveis que presta AISSA

L'Ajuntament argumenta que el canvi de model 'agilitzarà la contractació de nou personal' i solucionarà 'la incapacitat de generar ingressos extraordinari i la despesa de manteniment de les instal·lacions'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té previst portar al Ple municipal del 25 de juliol l'aprovació d'un acord per iniciar el procediment que permeti canviar la gestió dels serveis que actualment administra l'Organisme Autònom Municipal (OAM) AISSA. Alguns dels serveis són propis de l'Ajuntament, com la Residència Els Josepets, el Centre de Dia Masbau, el Centre de Dia CAPI Baix-a-Mar, el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), les Dutxes Socials i el Menjador Social. I en d'altres, com el CAPI Baix-a-Mar i el Servei Tècnic Punt de Trobada, la titularitat recau en la Generalitat de Catalunya.

La proposta del nou model, que aquesta tarda s'ha donat a conèixer al Consell Rector de l'OAM i al Comitè d'Empresa i demà s'explicarà en roda de premsa,neix d'un procés de reflexió i treball intern sobre el futur d'AISSA, pel que fa al model d'atenció a les persones, a la gestió i contractació de personal i a la gestió econòmica del mateix organisme.

Les raons que fonamenten un model de canvi són "la dificultat de l'administració pública local per gestionar aquest servei, agilitzar la contractació de nou personal, la incapacitat de generar ingressos extraordinaris que permetin mantenir els alts nivells de qualitat que han de tenir aquests serveis, la despesa de manteniment de les instal·lacions que requereixen noves inversions i  la despesa derivada de la gestió indirecta del servei. En l'actualitat, els ingressos provenen de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de VNG i de les persones usuàries". Unes quantitats, però, que no són suficients per mantenir l'actual estructura i que posen en compromís la continuïtat d'AISSA a mig termini.

Proposta de nova gestió per cadascun dels serveis

La proposta de canvi no arriba amb les mans buides sinó que, fruit d'aquest treball intern, s'acompanya de mesures que resolen la gestió de cadascun dels serveis. Així, es proposa que la Residència Els Josepets, els dos Centres de Dia i el Servei d'Atenció Domiciliària, que continuaran essent de titularitat municipal, passin a ser gestionats per una empresa pública amb àmplia experiència en el sector, la qual l'Ajuntament en formaria part. La proposta de gestió dels serveis de les Dutxes socials i del Menjador social implicaria encomanar-ho a l'actual servei d'atenció a les persones sense llar.

Hi ha dos serveis que són de titularitat de la Generalitat. La decisió sobre proveïdor sanitari que gestioni el CAPI Baix-a-Mar passaria a ser del Departament de Salut de Generalitat i, pel que fa al Punt de Trobada, s'està a l'espera que la Generalitat plantegi el nou contracte per l'any 2023 per valorar quin servei el podria prestar.

Des de l'equip de govern es veu aquest canvi de model com "una gran oportunitat de millora del model actual de ciutat, en l'àmbit global, ja que resol molts dels aspectes que ara mateix impedeixen garantir a curt termini l'actual sistema de gestió". En aquest sentit, el govern municipal estudiarà i debatrà les línies a seguir, en el marc del Consell Rector i del Ple Municipal, de manera que "el canvi de model passi sempre i de manera ineludible per la continuïtat d'uns serveis de qualitat i pel manteniment dels llocs de treball".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local