Els Bordegassos i Maria Carme Cardó recullen la Creu de Sant Jordi 2022. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
11-07-2022 23:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha remarcat aquesta tarda que les persones guardonades amb la Creu de Sant Jordi 2022 “ens fan sentir orgullosos de qui som i de com som” i reflecteixen “la pluralitat i la diversitat del país”. Durant la cerimònia de lliurament dels guardons, el cap de l’Executiu ha posat en valor que les persones reconegudes “són referents per a les generacions presents i futures” i ha elogiat que els seus exemples demostren que “amb treball i dedicació, compromís i il·lusió, talent i perseverança, visió de conjunt i esperit cooperatiu assolim els objectius. Transformem i fem que les coses passin”. Per això, ha manifestat que conviden a mirar el futur amb optimisme i “ens empenyen a pensar en gran per fer de Catalunya un país més just i plenament lliure”.
En el seu parlament, Aragonès també ha assenyalat la importància de distingir “el compromís” de les persones i entitats que “ajuden a construir i consolidartot allò que cohesiona i enforteix la societat catalana”. En aquesta línia, ha explicat que treballa per la Catalunya sencera i ha posat de relleu que “la plenitud nacional exigeix que mai deixem de construir la nació compartida, de construir el país, de reforçar els grans consensos, de vetllar perquè ningú sigui exclòs ni cap territori se senti menystingut”.
En la cerimònia, que s’ha celebrat al Teatre Monumental de Mataró, s’ha reconegut 20 personalitats i 10 entitats que pels seus mèrits han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.
L’acte ha estat conduït per dues de les persones distingides amb aquest guardó en la passada edició, Mònica Terribas i Justo Molinero, i també ha comptat amb la intervenció de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, així com amb les actuacions de Toti Soler, acompanyat dels ballarins Toni Mira i Lila Ribera Ducreux, i Judit Neddermann. El duet musical Estopa ha fet un parlament en nom de totes les entitats guardonades, mentre que l’activista Fàtima Ahmed ho ha fet en nom de totes les personalitats.
La consellera de Cultura, ha recordat que les Creus de Sant Jordi “són el reconeixement a una trajectòria sòlida, a una dedicació continuada i exemplar, però, sobretot, a uns valors que reivindiquem cada dia, com ara la feina ben feta, el compromís, la solidaritat, el respecte, la diversitat o la inclusió”. La consellera ha destacat que són “exemples magnífics de persones i entitats a qui cal admirar i a qui cal seguir, perquè fan més gran la nostra societat”.
Per la seva banda, els germans David i José Manuel Muñoz, d’Estopa, han volgut compartir el seu guardó amb tots els professionals sanitaris, els professors i les professores, i han reivindicat “una Catalunya solidària amb els més febles, que sigui terra d’acollida, un exemple al món”, així com una sanitat i una educació pública “de qualitat, per a tothom, que no deixi ningú enrere i permeti desenvolupar els talents de cadascú”. “Existeix una minoria que ens vol ignorants, que no tinguem esperit crític”, han denunciat.
Al seu torn, l’activista Fàtima Ahmed ha intervingut en nom de totes les persones guardonades i ha destacat que “Catalunya és un país d’acollida i terra d’oportunitats, que s’enorgulleix i s’estima la seva diversitat”. Ahmed també ha assenyalat “l’honor” de compartir amb les persones reconegudes “el compromís social i cultural per un país que es fa gran”.
Creada el 1981, la Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya. Reconeix les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya.
La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2022 ha estat atorgada a la vendrellenca Maria Carme Cardó i Soler, professora. Per la seva determinació com a professora de llengua catalana durant la repressió franquista i des de la clandestinitat del menjador de casa seva, on va donar classes de català gratuïtes a moltes generacions de ciutadans —i de futurs professors—, que altrament no haurien tingut mai l’oportunitat de conèixer a fons la llengua de la seva terra. I també en reconeixement d’aquesta labor de construcció imparable de projectes pedagògics i culturals, i del seu amor i perseverança per mantenir viva la flama de la cultura prohibida, que tantes persones li agraeixen com a servei exemplar al país.
El Govern també ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a la Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova. Per 50 anys d’història conservant i difonent el patrimoni cultural immaterial de Vilanova i del país. Part i motor de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, han democratitzat l’accés a la cultura, posant-la a l’abast de tothom mitjançant la seva tasca social i cultural en què els valors de cohesió i inclusió de persones amb diversitat sexual, afectiva i de gènere sempre hi són presents.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!