Fons Català

La cooperació municipalista pel desenvolupament a tercers països creix gairebé un 10% des del 2019 a Catalunya

El Fons Català diu que només 13 municipis, entre ells, Vilafranca del Penedès, destinen el 0,7% dels ingressos propis a la cooperació

La cooperació municipalista pel desenvolupament a tercers països creix gairebé un 10% des del 2019 a Catalunya. ACN

La cooperació municipalista pel desenvolupament a tercers països creix gairebé un 10% des del 2019 a Catalunya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cooperació municipalista en projectes de desenvolupament a tercers països ha augmentat un 9,52% des del 2019, assolint un creixement de gairebé 2.500 milions d'euros. Així ho constaten les dades sobre l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) recollides en un informe de l'Observatori de la Cooperació Municipalista presentat aquest dijous pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L'estudi xifra que la inversió executada d'AOD dels municipis catalans el 2022 va arribar als 27,92 milions, la xifra més alta dels darrers deu anys. Així, el Fons Català també ha apuntat que actualment només hi ha 13 municipis – gairebé el 30% de la població- que destinen el 0,7% del seu pressupost en cooperació.

En concret, els tretze municipis que se situen per sobre de l'objectiu del 0,7% són Barcelona, Caldes de Montbui, Castellbisbal, la Garriga, Girona, Igualada, Llagostera, Osor, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda i Vilafranca del Penedès. A aquests s'hi suma també el suport d'altres ens locals, com el de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les diputacions de Barcelona i Girona, i els consells comarcals del Vallès Occidental i d'Osona.

En conjunt, i segons ha subratllat el director del Fons Català, David Minoves, aquest llistat representa només l'1,8% dels governs locals de Catalunya, on viuen el 27,34% de la població. Per això, l'entitat ha fet una crida a la resta de municipis a augmentar els recursos per arribar al 0,7% el 2030.

De fet, el Fons Català ha anunciat que llançarà els pròxims dies una campanya de comunicació arreu del territori per reclamar el compliment d'aquest "compromís històric", exigit des de fa anys per entitats i institucions. La campanya, tal com han explicat Minoves en roda de premsa aquest dijous, portarà el lema 'No va només de posar-se d'acord. Passem a l'acció. Volem el 0,7%: el percentatge per la justícia global".

Informe AOD municipalista

El Fons Català ha detallat altres dades de l'informe sobre l'AOD municipalista entre els anys 2022 i 2023. El document apunta que hi ha una tendència a l'alça de la cooperació per part dels municipis, ja que el 2022 la contribució al desenvolupament executada per part seva va arribar als 27,92 milions, la xifra més alta dels darrers deu anys.

De fet, aquesta dada també suposa un increment respecte a l'any anterior (del 4,49%) i constata, segons ha remarcat el vicepresident del Fons Català, Isidre Pineda, que l'ajuda per part dels ens locals ha incrementat gairebé cada any des del 2015.Pineda ha explicat que només van detectar un descens en les ajudes durant el 2020, l'any de la pandèmia per covid-19, tot i que aquesta disminució "no va ser molt significativa". "Hi ha una voluntat clara de fer cada vegada més cooperació i de sumar més entitats locals", ha celebrat.

Pel que fa a les línies d'actuació, les dades del 2022 assenyalen que els recursos en l'àmbit humanitari augmenten "de forma considerable" i que van representar el 17,61% de l'AOD total municipalista. La major part del finançament, segons remarca l'informe, va anar destinat a projectes de desenvolupament, tot i que els fons dels governs locals destinats a emergències i acció humanitària són els que més van créixer en termes relatius.

En total, el Fons Català ha comptabilitzat que el municipalisme de Catalunya va destinar el 2022 prop de 13,74 milions d'euros a més de 425 projectes, siguin de cooperació al desenvolupament o d'acció humanitària. Així, els principals països receptors de la cooperació van ser Palestina (1,37 MEUR), Ucraïna (1,11 MEUR), Colòmbia (1,05 MEUR), Moçambic (0,93 MEUR) i el Senegal (0,91 MEUR).

Minoves ha puntualitzat que l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza encara no es reflecteix en aquest informe, ja que es centra en els anys 2022-23. "Les dades de 2024 ja mostraran que els municipis han fet un esforç molt més gran per donar resposta a aquesta necessitat humanitària", ha avançat.

El Govern agraeix "l'esforç i compromís" dels municipis

Al seu torn, Yoya Alcoceba, directora general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, ha recordat que l'increment d'aquests ajuts per part dels municipis s'ha produït en un període amb "anys electorals pel mig" i "trencaments de la gestió de les governances locals". Per això, ha agraït "l'esforç i el compromís" de tots els ens locals.

Així, ha assegurat que el nou Govern continuarà apostant pel multilateralisme, les aliances i la cooperació feminista amb el desplegament del pla director. "Ens ho creiem de debò", ha conclòs Alcoceba.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local