VD |
18-10-2007 21:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Catalunya ha estat la primera Comunitat Autònoma de l'Estat espanyol en elaborar un Pla d'Actuació metropolità per a la reducció de la contaminació atmosfèrica per partícules. La Generalitat, que té les competències sobre la qualitat de l'aire, havent detectat superacions dels límits que fixa la Unió Europea per a les emissions de partícules de diàmetre inferior a 10 micres, l'any passat va decretar 40 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona com a Zona de Protecció Especial de l'ambient atmosfèric, i va crear una Comissió Interdepartamental per a l'elaboració d'un Pla d'Actuació amb diferents mesures que permetessin reduir les emissions d'aquest contaminant. El passat mes de juliol, un cop enllestits els treballs de la comissió, el Govern va aprovar el Pla amb un paquet de 73 mesures en el transport, industrials, energètiques, domèstiques, de prevenció i de sensibilització. El text es va trametre immediatament al Ministeri de Medi Ambient, el dia 14 de juliol, que és qui l'envia a Brussel.les.
Les concentracions d'aquestes partícules a la ciutat de Barcelona i a bona part de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental superen els 50 μg/m3 (micrograms per metre cúbic), mentre que la legislació europea estableix que no poden ser de més de 40 μg/m3. El Pla preveu arribar als nivells que marca la Unió Europea l'any 2010 amb l'aplicació de les diferents mesures aprovades. Malgrat tot això, un dels registres del PM10 més extrems de les captacions que realitza la mateixa Generalitat es troba a Vilanova i la Geltrú. El nucli del Tacó va superar durant el 2006 aquest límit en més de 111 registres, una dada preocupant tenint en compte que la normativa estatal alerta dels perills per a la salut pública que representa excedir aquest límit més de 35 cops a l'any.
Les PM10 són partícules sòlides respirables de diàmetre inferior a 10 micres que penetren als pulmons i poden causar asma, malalties cardiovasculars, respiratòries, i morts prematures. Segons l'estudi "Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona", elaborat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, rebaixar els nivells de partícules als estàndards de la UE comportarà la disminució d'aproximadament 1.200 morts anuals de mitjana (prop d'un 4% de totes les morts naturals entre persones a partir de 30 anys), cosa que representaria un augment de cinc mesos de l'esperança de vida. A més, l'estudi preveu la reducció de 600 hospitalitzacions a l'any relacionades amb malalties cardiorespiratòries, un total de 1.900 casos menys de bronquitis crònica en adults, 12.100 casos menys de símptomes de bronquitis aguda en nens i 18.700 atacs d'asma menys en adults i en nens cada any.
En la zona de protecció especial, l'origen de les PM10 està fonamentalment en el transport, en determinats processos industrials i en les activitats extractives. Aproximadament el 50% de les aportacions provenen del trànsit, a través de les emissions de les partícules que emeten els tubs d'escapament dels vehicles, i de la resuspensió atribuida al fregament amb el paviment pel pas dels automòbils, el desgast dels pneumàtics o de les pastilles dels frens. El problema de la resuspensió s'agreuja en el nostre país per causa de la meteorologia: l'escassetat de pluges no permet la neteja periòdica dels vials per on circulen els automòbils que, amb el seu pas, contínuament tornen a aixecar les partícules del paviment, les tornen a dipositar en l'aire i els ciutadans les poden tornar a respirar.
Per això, amb l'objectiu de reduir la contaminació, a partir del mes de novembre no es podrà conduir a més de 80 quilòmetres per hora a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que no es començarà a sancionar els conductors que excedeixin el límit de velocitat fins al gener. La limitació s'aplicarà a totes les carreteres principals, autovies i autopistes que travessen els setze municipis de l'àrea metropolitana. Aquesta és una de les 73 mesures previstes pel pla de la Generalitat, però la més polèmica. El RACC, el Reial Automòbil Club de Catalunya, s'ha mostrat contrari i ha fet públic un estudi en què argumenta que la contaminació no es reduirà si es corre menys, sinó si s'eviten les congestions de trànsit.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!