VNG

Vilanova presenta a la ciutadania els projectes de central fotovoltaica

L’Ajuntament de VNG és pioner en la cessió de cobertes per generar energia renovable. La ciutadania podrà participar econòmicament en aquestes instal·lacions promovent les energies netes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA) acollirà aquest dijous, 12 de febrer, una sessió informativa per presentar els projectes municipals de central fotovoltaica, que s’ubicaran a les cobertes de la llar d’infants l’Escateret i de les naus de PIVSAM, i al sòl de l’abocador en desús del Coll d’en Ferran. La trobada tindrà lloc a les 19 h i hi participaran l’Institut Català de l’Energia, les empreses adjudicatàries del concurs i l’Agència Local de l’Energia de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La primera tinent d’alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, ha explicat aquest migdia que en la xerrada s’exposarà “què són, per què serveixen, quins beneficis aportaran les instal·lacions fotovoltaiques i quines pautes cal seguir en la posada en marxa d’aquests projectes dels quals Vilanova i la Geltrú és pionera”.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va ser dels primers de tot l’Estat espanyol a iniciar els tràmits, el juliol passat, per la cessió de cobertes municipals per generar energia renovable, així com de sòl municipal en desús. L’objectiu de la creació de les instal·lacions fotovoltaiques és generar energia elèctrica a partir de la radiació solar i vendre-la posteriorment a la companyia distribuïdora.

Fa dues setmanes es va aprovar l’adjudicació definitiva del projecte de les cobertes de llar d’infants l’Escateret i de PIVSAM a l’empresa AV Energía Soluciones y Servicios, S.L. S’hi contempla la cessió d’una superfície de 695,20 m2 en el cas de la llar d’infants l’Escateret i de 930 m2 per a les naus de la societat municipal PIVSAM (Promoció Industrial Vilanova SAM), situades al sector Sant Jordi i al sector del Torrent de Santa Magdalena, respectivament. La producció d’energia elèctrica anual prevista per a aquestes dues cobertes és de 60.389 KWh/any i permetrà estalviar l’emissió de quasi 26 tones anuals de CO2. Els ingressos anuals previstos amb la venda de l’energia són de 20.632,26 euros, dels quals l’empresa n’oferirà un cànon variable del 7% a l’Ajuntament. Es preveu que el funcionament de les instal·lacions sigui operatiu passat l’estiu.

Pel que fa a l’antic abocador municipal del Coll d’en Ferran, l’empresa Zurc S.A. té l’adjudicació provisional. L’àrea cedida per a la instal·lació és de 12.000 m2, en els quals es generaria una producció d’energia elèctrica de 962.280 KWh/any. Aquesta xifra equival al consum energètic anual de 275 llars. El seu funcionament permetria estalviar cada any l’emissió de 404 tones de CO2.

La creació d’aquest camp fotovoltaic s’ha trobat dificultats derivades d’un nou decret impulsat el setembre de l’any passat pel Ministeri d’Indústria. El decret limita l’assignació de permisos per a instal·lacions sobre el sòl i en cobertes, però l’allau de peticions per instal·lacions fotovoltaiques sobre sòl ha desbordat la previsió inicial del Ministeri. L’Ajuntament de Vilanova està en espera de la resolució sobre les sol·licituds d’assignació. D’altra banda, el decret també disminueix la prima del preu del quilowat, tot i que segueix subvencionat per l’Estat. Amb tot, el projecte vilanoví de l’abocador continua totes les tramitacions necessàries per fer realitat la instal·lació.

Paral·lelament al desenvolupament d’aquests projectes, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa en la cessió de més cobertes municipals per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques, en una superfície equivalent a la de la l’abocador.


Participació de la ciutadania

Tant en el cas de les cobertes municipals com en el de l’abocador, l’Ajuntament
va preveure en els plecs de condicions que la ciutadania pogués participar econòmicament amb aquests tipus d’instal·lacions. Els projectes de les empreses guanyadores del concurs contemplen aquesta possibilitat.

La idea és que les persones interessades puguin invertir en els dos projectes mitjançant petites aportacions i que puguin extreure’n un rendiment econòmic i alhora ambiental, tot col·laborant de forma activa en la promoció d’energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local