Ajt Cubelles |
24-03-2009 22:09
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La sessió la va obrir el regidor de Seguretat Ciutadana del consistori cubellenc, Joan Andreu Rodríguez, qui va destacar “la presència dels Mossos des de novembre de 2007” i la relacionar amb la celebració de l’acte “per poder contrastar amb números la feina feta al llarg d’aquest any 2008”. Rodríguez i Serra també va agrair “el flux d’informació de les associacions veïnals amb els cossos policials, per poder fer aquesta feina”. El regidor va referir-se al Pla de Mandat per destacar que s’estan complint els objectius del govern de “crear la junta local de seguretat, per coordinar tots els cossos policials”. I va anunciar que, elaborat per la Diputació de Barcelona i amb l’assessorament de l’associació de minusvàlids de Cubelles (AMICU), “S’està treballant en un pla de millora i supressió de barreres arquitectòniques”.
Joan Liñán, cap de la Policia local, va donar les dades de les actuacions dels 35 agents que composen el cos a Cubelles durant el 2008. La seva intervenció es va centrar, especialment, en els aspectes relatius a la seguretat ciutadana, trànsit i seguretat vial. Durant el 2008, la comissaria va rebre 8.599 trucades de la ciutadania, que van representar 7.103 serveis, constantant-se un important augment de comunicacions telefòniques respecte a l’any anterior. Per aquest motiu el consistori ha posat en funcionament el telèfon 092 per comunicar-se amb facilitat amb la Policia local i donava les gràcies a totes les persones “perquè amb la seva informació ajuden a la prevenció dels delictes”.
Un dels camps en què el cos policial és més eficient és en el trànsit. “Per tercer any consecutiu hem reduït el número d’accidents”, explica Liñán que avança que en els tres primers mesos del 2009 “portem 15 accidents, i si seguim la tendència reduirem els accidents en un 50%”. Aquesta evolució positiva no és casualitat, sinó que respon a la feina “d’investigació que fan els agents sobre els punts on hi ha els accidents i que serveixen per prendre mesures per evitar-los”. També té molt a veure amb l’educació vial, que des de l’any 1990 la policia porta a terme als centres escolars del municipi. Es realitzen classes teòriques i pràctiques amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i, amb els alumnes de l’IES Cubelles, es va portar a terme un crèdit variable sobre educació viària que va tenir una molt bona acceptació entre els alumnes.
Cubelles, ciutat segura
Rosa Gubianes, inspectora dels Mossos d’Esquadra i cap de l’Àrea Bàsica Policial del Garraf, va centrar-se en els aspectes relatius a l’evolució dels delictes i faltes al municipi, amb una especial atenció als robatoris i la violència de gènere.
Cubelles té una mitjana mensual, segons dades del 2008, de 85 fets (delictes i faltes), tenint en compte que “a l’estiu hi ha un increment important de població”, mentre que en qüestions de trànsit la mitjana és de 5 mensuals. En l’apartat de delictes, els més destacats són contra el patrimoni (robatoris a domicilis, establiments, en l’interior de vehicles i furts), que representen un 83% dels fets anuals. Tots aquests delictes van representar un total de 74 detencions, dels quals un 91% van ser homes i només un 2,70% eren menors d’edat. Pel que fa a la procedència dels detinguts, aquests “majoritàriament (39) són de nacionalitat espanyola”, va destacar Gubianes per “trencar tòpics”.
Cal aturar-se en què al 2008 s’ha detingut a 13 persones pels 70 casos de violència domèstica i els 21 de gènere que es van denunciar. Aquestes dades representen que la policia autonòmica “té 41 casos oberts amb ordre de protecció en vigor”. Des del grup d’atenció a la víctima “no només recollim la denúncia i la tramitem, sinó que periòdicament l’anem trucant per saber si l’agressor l’ha tornat a molestar, si torna conviure amb ell i que tingui la certesa que està acompanyada i que la policia la seguirà atenent”, concloïa Gubianes.
Maria Lluïsa Romero, Alcaldessa de Cubelles, va tancar l’acte assegurant que amb les dades presentades es pot afirmar que “tenim una població segura i tranquil·la”. A més, va fer una crida a la “col·laboració ciutadana per treballar en la prevenció, com a camí per reduir els delictes” i l’aposta per “l’educació i la col·laboració” com a via per aconseguir aquesta finalitat. Per aquest motiu va agrair la tasca de les entitats veïnals i els va animar a “seguir fent aquesta feina d’informació perquè ens ajuda a tenir aquesta població tranquil·la”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!