COMARCA

Les proves de l’acreditació ACTIC s’obren a la ciutadania per poder certificar les competències digitals

El Departament de Governació ha autoritzat més de 40 centres distribuïts per tot el territori, també al Garraf, on es podran dur a terme les proves

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les proves de l’ACTIC avaluen la competència digital, és a dir, l’aplicació dels coneixements, habilitats i actituds que es tenen en l’àmbit de les TIC per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per sobre del coneixement de programari concret. A més, s’incorporen continguts relacionats amb la cultura digital, les bones pràctiques i el civisme digital.

Des d’aquesta setmana tothom es pot inscriure en línia al portal ACTIC (http://actic.gencat.cat ), donar-se d’alta del sistema i sol·licitar lloc per realitzar la prova, que es farà, a través del portal, in situ en un dels centres col·laboradors.

Mèrit per als processos de selecció a la funció pública

Aquest certificat permetrà demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació davant qualsevol empresa o administració pública. En aquest sentit, el Departament de Governació i Administracions Públiques preveu incorporar l’acreditació ACTIC com a mèrit en els processos de selecció de personal de l’Administració de la Generalitat.

Amb la creació d’aquesta acreditació es vol establir un estàndard de competències tecnològiques per a organismes i empreses, i afavorir la seva integració en la dinàmica de la societat de la informació.

Un altre objectiu de l’ACTIC és promoure la formació, la utilització i l’eficàcia en l’ús de les TIC des d’un punt de vista social i econòmic. L’accés i la utilització de les TIC eviten la fractura digital i contribueixen a la cohesió social i vertebració territorial de Catalunya.

42 centres col·laboradors

La realització de les proves es farà mitjançant la xarxa de centres autoritzats que intervenen en el procés de l’acreditació de l’ACTIC, els quals posaran a disposició de les persones interessades en l’acreditació les seves instal·lacions i els recursos disponibles. Per tant, s’hi podran adreçar per obtenir informació sobre l’acreditació i allà mateix podran fer la prova d’avaluació.

El Departament de Governació i Administracions Públiques ha autoritzat els darrers mesos 42 centres, repartits per tot el territori, amb l'objectiu d’arribar al màxim de gent. Actualment hi ha 33 centres més en procés d’acreditació.

A hores d’ara hi ha centres autoritzats a 20 comarques: Alt Penedès, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Gironès, Maresme, Osona, Pallars Jussà, Segrià, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. D’aquests centres un 60% són de caràcter privat i l’altre 40% són centres públics.

Tipus d’examen

El model d’examen, que es realitza en línia, està dissenyat per ser funcional i senzill, i s’utilitza en una interfície d’usuari intuïtiva. S’han de respondre diferents preguntes i simulacions de situacions reals en un temps determinat. L’objectiu és avaluar les habilitats i els coneixements en TIC per sobre del domini d’eines i programari concret.

En tot moment hi ha la informació necessària en pantalla per fer la prova: número de pregunta, respostes donades, percentatge de prova realitzat, temps restant, etc. El sistema permetrà conèixer el resultat en el mateix moment de la finalització de la prova i descarregar-se immediatament el certificat en format digital, en cas de superar-la. En cas que no se superi, es rebrà una recomanació sobre les competències que cal reforçar abans d’optar a una nova prova. També es podrà demanar la revisió de la prova.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local