AJUNTAMENT DE CUBELLES |
15-03-2010 23:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera jornada, celebrada dijous i amb la assistència de prop d’un centenar de persones, va situar el projecte de l’Agenda Local dels Drets Humans a la Ciutat (ALDH) i va avançar una primera diagnosi del Pla Estratègic de Participació Ciutadana a Cubelles (PEPC).
Elixabete Urretabizkaia, tècnica de Participació Ciutadana de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, va ser l’encarregada de d’exposar en què consisteix l’experiència pionera a nivell europeu de l’Agenda Local pels Drets Humans a la Ciutat. Aquest, pretén ser un projecte d’innovació democràtica per elaborar una guia per als municipis signataris de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans.
Segons el regidor de Participació Ciutadana, Xavier Grau, “l’Agenda Local dels Drets Humans donarà “més capacitat de planificació municipal”, per la qual cosa “cal analitzar les polítiques, les actuacions i les decisions que afecten els Drets Humans, però no en un sentit abstracte, sinó en el dia a dia com ara la gestió urbanística, els espais públics... en tot allò que reverteixi en una millor qualitat de vida”.
D’altra banda, Marta Martorell, directora de l’empresa CIVIS, va centrar la seva intervenció en explicar als assistents en què consisteix el Pla Estratègic de Participació i com pot beneficiar al municipi la seva aplicació. En declaracions a l’emissora municipal explicava que “es tracta de posar en context tots els òrgans i espais de participació de Cubelles, analitzar-los, planificar-los i ordenar tots els processos participatius del municipi”. Dels primers contactes amb les entitats, Martorell va reconéixer que aquestes veuen molt positivament "aspectes com les audiències públiques del pressupost".
Segona jornada
La segona jornada, desenvolupada divendres en el mateix escenari, va concretar en tres drets de la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat: el dret a la informació, el dret a la vida i el dret a la igualtat. Els tres ponents van ser Francesc Triola, director de COM Ràdio; l’escriptora Asha Miró; i la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació, Teresa Llorens, que va estar acompanyada en una taula rodona per la regidoria de Polítiques d’Igualtat, Prudencia Carrasco, i l’Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero.
La sessió la va obrir la directora de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, Aïda Guillén, qui considera que “els drets no es donen ni s’atorguen, sinó que ja els tenim, són de tots i per a tothom”. L’experta en drets humans considera que aquests “són reivindicacions legítimes de la societat civil”. El director de COM Ràdio, Francesc Triola, considera que “s’ha de lluitar per arribar a tenir els nostres drets”. En aquest sentit, des del Consorci de Comunicació Local i COM Ràdio treballen per tenir “més efectivitat per donar un servei de comunicació a la ciutadania i fer-ho permeable”.
Des de la xarxa d’emissores de COM Ràdio, entre les que es troba Ràdio Cubelles, s’explica “la realitat de baix cap a dalt”, perquè des dels municipis “es pot construir una realitat”. L’escriptora Asha Miró, autora de la novel·la Rastres de Sàndal, va explicar les seves vivències personals, des de la seva Índia natal i des de la seva tasca a l’oficina de cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona. “El dret a creure en l’ésser humà” i el fet de “creure en la bondat de les persones que tens al teu voltant” són dues de les reflexions que l’escriptora, catalana d’adopció, va deixar del seu pas per Cubelles. I va cloure llençant el repte que “el sentit de la vida està en anar saltant fronteres”.
Finalment, les Jornades van acabar amb la taula sobre el dret a la Igualtat, presidida per l’Alcaldessa de Cubelles, i amb la presència de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens, i la regidoria de Polítiques d’Igualtat, Prudencia Carrasco. Teresa Llorens incidia en què “la igualtat entre dones i homes no és plena” ja que malgrat que a les universitats hi ha una majoria de dones, aquestes no copen majoritàriament els llocs de presa de decisions. Per aquest motiu considerava “important la legislació que es fa per canviar mentalitats a través del ministeri d’Igualtat”, però considerant que aquesta legislació “no és efectiva si després no es tradueix a la vida real”.
Prudencia Carrasco va reflexionar sobre el dret a la Igualtat que impulsa des de les regidories que encapçala. En matèries domèstiques, per exemple, Carrasco afirmava que “l’home no ha d’ajudar a la dona, sinó que ha de compartir la mateixa responsabilitat, doncs no es tracten de tasques de la dona, sinó que cal la mateixa implicació per les dues parts”. D’altra banda, la titular de Polítiques d’Igualtat va avançar que el Pla d’Igualtat de Cubelles, actualment en fase de diagnosi i redacció, “podria aprovar-se en el Ple de maig o juny”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!