Miguel Ángel Valdivieso . Sis dels nou alcaldables que es presenten a les eleccions municipals del Vendrell
Ivet Carbajo |
El Vendrell
07-05-2015 20:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Vendrell es troba en plena campanya electoral i aquest cop són nou els candidats que opten a l'alcaldia del municipi, tres menys que a les eleccions de fa quatre anys. D'aquesta manera, aquest 2015 es presenten les candidatures de Convergència i Unió, Candidatura de Progrés (Partit Socialista de Catalunya i Progressistes del Vendrell), Esquerra Republicana de Catalunya, Som Poble, Plataforma per Catalunya, Ciutadans, el Partit Popular, Sí se puede El Vendrell i Entesa. Desapareixen, doncs, pel proper mandat, les propostes de Fòrum Vendrellenc, Via Democràtica i Solidaritat Catalana per la Independència donant pas a noves concepcions sobre el futur de la vila, algunes de les quals reformulen els partits que es van presentar a les eleccions passades. Un nou panorama polític per capgirar, al llarg de quatre anys, la realitat del municipi.
La lluita pels drets socials en favor del benestar general en un context de crisi econòmica així com l'especial atenció als barris marítims són els eixos centrals de les propostes de les candidatures que volen formar part del consistori en el proper mandat. Ara la tasca és dels vendrellencs i vendrellenques que hauran de valorar quina d'aquestes és la millor opció política.
La federació CiU d'Eva Serramià
Sota el lema “Renovem El Vendrell”, la candidatura de CiU vol que “rellancem junts la nostra ciutat, que imaginem un projecte de futur col·lectiu”, en paraules d'Eva Serramià, cap de llista dels convergents, una llista formada per persones que porten anys d'implicació enel teixit associatiu del municipi. Eva Maria Serramià i Rofes és llicenciada en Geografia i Història i, posteriorment, en Dret. Ha realitzat una àmplia varietat de tasques a l'Ajuntament al llarg de 31 anys, entrant-hi en primera instància fent proves d'auxiliar administrativa fins arribar a ser interventora. D'altra banda, ha estat presidenta de l'Associació Musical Pau Casals, col·labora amb els Amics de l'Orgue i és membre d'Òmnium Cultural.
Convergència i Unió presenta un programa que, segons afirmen els membres del partit, pretén tenir un fort compromís social amb els vendrellencs per tal que sigui “una ciutat de tots i per a tots, al costat de les persones”. Així doncs, la lluita en contra de l'exclusió social és l'eix bàsic de la campanya de CiU. Aquesta, però, ja s'ha topat amb certs recels populars pel que fa a un dels aspectes del programa on s'exposa que caldran un mínim de 18 mesos d'empadronament per tal de poder rebre qualsevol tipus d'ajut. El punt esmentat ha generat controvèrsia i discrepàncies entre els sectors socials més crítics.
Martí Carnicer (PSC), de nou cap de llista
La cara visible de la Candidatura de Progrés del Vendrell (Progressistes del Vendrell – Partit Socialista de Catalunya) no ha canviat i Martí Carnicer torna a estar al capdavant d'una llista seguida per Kenneth Martínez, el portaveu oficial. Martí Carnicer i Vidal, llicenciat en ciències econòmiques, és membre del Col·legi d'Economistes, d'Amics de Pau Casals, de l'Institut d'Estudis Penedesencs i de la Lira Vendrellenca. Va ser alcalde del Vendrell per primera vegada l'any 1979 i ha exercit diversos càrrecs a la Generalitat i el Parlament de Catalunya.
Carnicer presenta “una llista pensada per governar El Vendrell”: “És la millor llista possible. A partir d'aquest equip s'haurà de conformar l'equip de govern necessari perquè El Vendrell avanci cap al futur amb estabilitat i consolidi la seva recuperació”, ha afirmat l'alcaldable. Amb la voluntat de treballar pels vendrellencs, el projecte socialista pretén donar estabilitat institucional i política al Vendrell sense repetir els errors del passat. A més, emfatitza en la necessitat de tenir un grup amb una sensibilitat especial capaç d'empatitzar per solucionar els problemes que puguin sorgir a la ciutadania al llarg del mandat.
Martí Carnicer ha destacat l'equilibri existent entre “experiència i renovació” entre persones que han exercit càrrecs a l'Ajuntament i joves que, per primera vegada, formen part d'una candidatura. A més, ha destacat la pluralitat de la llista arran de la incorporació del col·lectiu d'independents que formen part de Progressistes del Vendrell.
Esquerra Republicana de Catalunya, de nou a les eleccions
Si l'anterior mandat s'havia presentat en coalició amb Junts pel Vendrell, Esquerra Republicana de Catalunya torna a presentar-se a les municipals amb Josep Marrasé al capdavant. Josep Marrasé Mañé ha treballat com a hostaler i sommelier en una empresa familiar. Col·laborador de la festa del Xató durant 25 anys, és el president de la secció local d'Esquerra Republicana del Vendrell.
ERC exposa un programa per “canviar les coses” fent del municipi “una baula important per les eleccions del 27S”, segons exposa Marrasé. Les eleccions del 27 de setembre són, precisament, un punt on el programa d'ERC hi posa especial èmfasi: “no ens rendirem ni ens cansarem, guanyarem!”. D'aquesta manera, els republicans volen, a més d'un nou país, un nou Vendrell.
Som Poble, la participació ciutadana
Som Poble està format per la CUP, EUiA i Procés Constituent i recolzada pel Partit Pirata i el Col·lectiu La Trinxera. Amb una llista formada per persones involucrades en diferents entitats i moviments socials de la vila, Rubén Suan és el líder d'una candidatura assemblearista que s'autodefineix com un “moviment de ruptura”. Rubén Suan Vives, militant de la CUP i la CGT, ha estat cap de llista d'Alven (2007) i la CUP (2011). Participa activament, des de fa anys, en diverses organitzacions socials i polítiques del municipi.
Som Poble ha presentat el codi ètic que regeix la seva proposta de govern, que aposta per la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions, la transparència, l'ètica i la justícia social i econòmica.
August Armengol, de nou líder de Plataforma per Catalunya
Plataforma per Catalunya es defineix com “un gran equip de persones molt ordenades perquè ens agrada cada cosa al seu lloc i cadascú al seu país. Perquè primer som els catalans i no pas els immigrants, per a qualsevol feina, ajut o subvenció”. Seguint aquestes directrius ideològiques, August Armengol torna a ser el cap de llista de la formació. August Armengol Rofes és llicenciat en Medicina i Cirurgia i especialista en Pediatria. Autor de nombroses publicacions científiques, és regidor de l'Ajuntament del Vendrell des de l'any 2003 i conseller comarcal de PxC des de 2007. A més, és vicepresident de l'Associació de Residents i Propietaris de Coma-ruga.
Plataforma per Catalunya destaca la joventut dels components de la seva llista la qual, a més, segons cita Armengol, és “absolutament paritària en qüestió de gènere”. Per aquest motiu, aquesta es construeix alternant els homes i les dones, cosa que dóna com a resultat una candidatura formada per un total d'onze homes i deu dones. El programa de PxC posa especial atenció als barris marítims pel que fa a serveis municipals ja que consideren que no disposen dels mateixos serveis que el nucli municipal.
Ciutadans demana el canvi
Ciutadans es mostra a la societat com un “projecte nou per anar sempre endavant” on les persones tinguin veu. Maria Luz Ramírez és la persona que lidera la formació. María Luz Ramírez Mancha és psicoterapeuta. Vinculada a Ciutadans des de l'any 2006, ha viscut tota la vida al Vendrell . A més, ha estat coordinadora del Baix Penedès. Donant continuïtat al projecte d'Albert Rivera, el partit aposta per fer política des de la transparència en una vila neta i cuidada que afavoreixi als més dèbils: “Ciutadans del Vendrell no demana permís, demana pas”, diuen.
La transformació del Partit Popular
El Partit Popular vol fer un programa que tingui "un marc de propostes on els vilatans se sentin representats i on es reflecteixin les seves inquietuds, posant accent en les necessitats socials que es troben actualment a l'ordre del dia". La cap de llista de la candidatura és Elisabeth Rodríguez, que ha estat regidora de Transports, Mobilitat i Via pública fins a finals de setembre, moment en què va deixar de formar part de l'equip de govern quan aquest va donar suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre.
Deu eixos són els que conformen el programa del partit a través de la paraula TRANSFORMA, on cada lletra representa una de les propostes de canvi de la candidatura: Transparència, Respecte, Aproximació, Notorietat, Sostenibilitat, Força, Ocupació, Responsabilitat, Moviment i Acció amb la pretensió de ser “l'alternativa real” del municipi gràcies a una “llista de renovació”, tal i com defineix Rodríguez. Afirma, a més, que no repetiran el projecte del quatripartit si no hi ha un “projecte realment sòlid”.
500 signatures permeten a Sí se puede presentar-se a les eleccions
Podem El Vendrell és candidata a les eleccions a través de Sí se puede El Vendrell gràcies a l'assoliment de les 500 firmes que necessitaven legalment per presentar-se a les municipals del 24 de maig. Óscar Blasco és el número u de la llista. Blasco Martínez és zelador a l'Hospital del Vendrell i forma part de la Plataforma per una Sanitat Digna.
La remunicipalització de l'aigua mitjançant una cooperativa o la defensa dels drets socials, posant accent als desnonaments i als aspectes sanitaris, són algunes de les propostes que fa Sí se puede sota la premisa “No som polítics. Som ciutadans fent política”. Per aquest motiu, basen el seu programa en un codi ètic que inclou aspectes com la declaració de béns dels candidats abans i després del mandat – que estarà limitat a dos anys per persona – així com l'establiment d'un sou pels regidors que sigui, com a màxim, tres vegades el salari mínim interprofessional.
Entesa: els verds
Entesa és la coalició que agrupa ICV - Els Verds del Vendrell amb diversos col·lectius socials. Àlex Duque és el cap de llista d'una candidatura que, entre d'altres coses, pretén potenciar la inclusió magrebina a la política del municipi. “Forma part de la nostra manera de fer política”, argumenta Duque. Per aquest motiu, el número tres és Mohamed Hammou, en representació d'aquest col·lectiu. Àlex Duque Triviño, llicenciat en Ciències Polítiques, és treballador públic de la Generalitat i delegat sindical de Comissions Obreres.
ICV aposta, a més, pel Vendrell interior amb la finalitat d'utilitzar els espais naturals del municipi com a reclam turístic. Per aquest motiu, exposen la necessitat de l'existència de certes dotacions pressupostàries destinades al seu acondicionament. Així doncs, amb aquestes, es milloraria l'accés a camins i s'adequarien les masies per tal que fossin llocs de descans per als turistes. La proposta programàtica afegeix que recolzaria la implantació del Logis Penedès si s'introdueixen canvis referents a la sostenibilitat i la justícia econòmica sense la “creació de baixa ocupació precària que única i exclusivament està basada en oferir un servei sense vincular l'oferiment d'aquest servei als drets dels treballadors”, defensa el cap de llista.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!