EIX. Vuit del nou alcaldables de Vilanova i la Geltrú, a la plaça del Port
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
07-05-2015 21:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nou candidatures -dues menys que el 2011- es disputaran els vots de 48.000 electors a Vilanova a les eleccions municipals del 24 de maig durant una campanya electoral en la que s'estrenen dues formacions: Guanyem Vilanova i Som VNG. CiU, el PSC, el PP, la CUP, ICV, ERC, i Ciutadans completen la llista de partits que opten a governar al municipi. Una de les sorpreses de darrera hora afecta Ciutadans, un partit que finalment encapçalarà l'ex regidor del PP Francis Álvarez enlloc d'Aleix Suárez, l'alcaldable presentat pel grup. La decisió ha estat per “motius personals”, segons ha assegurat Álvarez. Ciutadans ja es va presentar a les eleccions municipals de 2011, si bé llavors només va obtenir un 1,23% dels vots, quedant-se sense opcions de representació a l'Ajuntament.
Un deute de 112 milions el 2011
L'actual alcaldessa, Neus Lloveras, repeteix per segona vegada com a cap de llista de CiU després d'un mandat en minoria que sovint ha immobilitzat el seu govern. Lloveras va entrar a l'alcaldia amb la mirada posada en els comptes municipals: l'agost de 2011 anunciava que el deute de l'Ajuntament superava els 112 milions d'euros, una xifra que obligava a reduir despeses de manera urgent.
La reducció dels locals de lloguer, tot i continuar mantenint-ne alguns; la decisió de no substituir el personal amb baixes, excedències o jubilacions, i la reorientació de l'empresa municipal PIVSAM, que llavors estava a punt d'iniciar un concurs de creditors, van ser algunes de les decisions preses en el marc d'un pla de xoc per millorar l'economia municipal. La renegociació del deute amb els bancs prorrogant el retorn dels diners ha permès a l'Ajuntament poder seguir afrontant despeses i inversions durant aquest mandat.
L'Eixample Nord i la plaça del Port, dos dels conflictes del mandat
A banda dels problemes econòmics, el govern de Convergència i Unió ha hagut d'afrontar dures crítiques per dos projectes urbanístics: el desenvolupament de l'Eixample Nord i la plaça del Port. En el cas de l'Eixample, l'Ajuntament és hereu de l'acord signat el 2006 per salvar de la urbanització la Platja Llarga. La voluntat del govern ha estat impulsar el desenvolupament urbanístic del sector per complir els acords amb l'Incasòl, però la falta d'un suport clar per part de la resta de grups ha acabat aturant el projecte fins després de les eleccions.
Si pel que fa a l'Eixample ha hagut un bon nombre de crítiques per part de la ciutadania, la futura plaça del Port no ha suscitat menys oposició. Emmarcada en el pla especial del port aprovat l'any 2007, la previsió era ampliar-la notablement i instal·lar-hi un equipament públic. L'oposició veïnal va fer reduir l'edificabilitat a la zona, si bé finalment el projecte també va quedar aturat, a l'espera d'un concurs d'idees celebrat al febrer que també incloïa la remodelació de la façana marítima.
La falta de suport a CiU també va ser evident arran de la qüestió de confiança plantejada per l'alcaldessa arran la falta d'acord per aprovar el pressupost de 2013. Tot i que els partits de l'oposició van donar l'esquena a Lloveras i el seu equip, no va prosperar cap moció de censura per rellevar el govern de CiU.
La marxa de Joan Ignasi Elena
Després d'una llarga trajectòria a la política local, Juan Luis Ruiz s'estrena com a cap de llista del PSC rellevant Joan Ignasi Elena. Qui va ser l'alcalde de la ciutat entre el 2005 i el 2011 anunciava al juliol de l'any passat que abandonava el PSC per greus discrepàncies amb la direcció, si bé s'ha mantingut com a regidor del partit a l'Ajuntament de Vilanova fins al final del mandat. La candidatura socialista ha integrat com a número dos l'ex regidora Teresa Llorens, rival del Ruiz a les primàries per decidir l'alcaldable del partit. El PSC va passar de ser la primera força política a les eleccions de 2003 i 2007 al segon lloc, després de CiU, a les darreres municipals.
Remacha i Doménech, alcaldables pel PP i la CUP
Tant el PP com la CUP van millorar els seus resultats a les eleccions de 2011. El veterà diputat i regidor popular Santi Rodríguez també diu adéu a l'Ajuntament, i serà rellevat per Carlos Remacha. Un dels problemes del PP aquest mandat ha estat el conflicte amb Franscis Álvarez, que va abandonar el partit però va continuar com a regidor no adscrit a l'oposició fins ara.
D'altra banda, la CUP va aconseguir passar d'un a tres regidors a les darreres eleccions, doblant pràcticament els vots obtinguts, i després de la marxa de Quim Arrufat el nou alcaldable és Josep Maria Doménech.
Claver i Vinyals lideren ICV i ERC
Una altra de les regidores que s'acomiada de l'Ajuntament és Iolanda Sánchez, que dóna pas al seu número dos, Manel Claver, com a cap de llista d'ICV. Tot i haver perdut vots progressivament a les darreres convocatòries electorals, la formació ecosocialista ha aconseguit mantenir el seus dos representants a l'Ajuntament. Per part d'ERC, amb Queti Vinyals com a nova cap de llista, el repte serà tornar a aconseguir formar part de l'Ajuntament després que a les eleccions del 2011 perdés tots els seus regidors a la comarca del Garraf.
Els nous partits sense representació
Un dels principals interrogants de les eleccions del 24 de maig serà el futur de les formacions polítiques que actualment no tenen representació: Ciutadans, Som VNG i Guanyem VNG. Cap de les cinc candidatures que van intentar incorporar-se a l'Ajuntament a les darrers municipals (Plataforma per Catalunya, Compromís amb Vilanova i la Geltrú, Ciutadans, Candidatura Independent Municipal de Vilanova i la Geltrú i Unificación Comunista de España) van fracassar. Som VNG, que s'autodefineix com a un “moviment social i ciutadà”, s'hi presenta enguany per primer cop. El grup està encapçalat per Enver Aznar i ha estat impulsat per una assemblea ciutadana de la que formen part membres de Podem VNG i el Front Cívic “Som majoria”. La llista de candidats es completa amb l'expolicia local de Cubelles Ivan Quiñones, cap de llista de Guanyem Vilanova.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!