Rosa Huguet. EIX
Redacció |
Canyelles
16-07-2015 14:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un dels projectes més importants impulsats el passat mandat va ser la reurbanització de Les Palmeres. Com es troba aquest projecte actualment?
Les obres no s’han aturat en cap moment i en el proper ple presentarem el pla biannual d’obra per acabar de pavimentar de manera bàsica els carrers i començar el bombeig perquè tothom es pugui connectar al clavegueram. Ara hem d’actuar sobre la velocitat del trànsit i hem començat a instal.lar reductors de la velocitat. Aquests són els nous problemes d’una nova realitat de la urbanització.
Quines són les primers accions que ha dut a terme el govern en aquesta nova etapa?
Des de l’inici hem treballat les ajudes puntuals a les necessitats energètiques de les famílies. Continuem endavant amb l’escola d’artesania, que el proper juny ja tindrà els primers titulats. Estem treballant també ja en el centre de dia, un dels objectius que ens hem marcat per aquest mandat. I el primer compliment que ja hem fet és una acord per poder tenir wi-fi al municipi. Les pistes de pàdel es podran estrenar a la tardor i en el proper pressupost inclourem obres de millora d’espais en l’institut.
I respecte el pla general?
Si es compleixen els terminis, ens arribarà al setembre i tindrà un període d’al.legacions. Sabem que no satisfà a tothom, però serà un document important per al futur del municipi per consolidar els nuclis i per apostar per l’entorn i no per nous creixements urbanístics.
Com afrontarà Canyelles la gestió de les urbanitzacions?
Estem treballant a Vora Sitges i presentarem a la tardor un nou procés de reurbanització. Serà un pla parcial per carrers que sigui viable per als veïns, seguint l’exemple de Palmeres.
La dispersió de la població en una desena d’urbanitzacions i la massa forestal del municipi compliquen la gestió de Canyelles?
La gestió dels serveis és totalment deficitària, per exemple, la recollida d’escombreries. El ciutadà no paga ni de bon tros el cost real del servei perquè seria inviable. Són molts quilòmetres a cobrir. Això fa difícil mantenir el municipi, que requereix d’un pla de seguretat per mantenir la seguretat també en el risc d’incendis: la neteja dels perímetres dels boscos és complicada perquè hi ha molta propietat privada, finques que arran de la crisi han canviat de mans i són ara propietat de bancs, i no és fàcil que es facin càrrec de la neteja i l’Ajuntament requereix d’ordres judicials per poder assumir aquestes tasques, molt necessàries per a la prevenció de focs forestals. Després estan les instal.lacions de companyies elèctriques i de telefonia que no tenen el manteniment desitjat.
En relació amb els temes de seguretat, darrerament s’han produït ocupacions d’habitatges que han generat molta inquietud entre els veïns.
Tenim tres urbanitzacions (Vora Sitges, Califòrnia i Palmeres) on s’han produït ocupacions. Canyelles no té habitatge social però podem gestionar-ho a través del consell comarcal, és lamentable que les famílies hagin de passar per aquesta situació, però l’administració li pot donar un cop de mà. El cas és que els veïns de les zones on s’han produït les ocupacions tenen inseguretat, perquè no tothom ha ocupat per necessitat i s’estan fent destrosses dels habitatges.
Quines creu que seran les claus de futur de Canyelles, a mig termini?
Les oportunitats de treball, aconseguir una millora de l’àmbit sanitari i especialment en pediatria i en poder tenir el centre de dia, el desenvolupament del pavelló nou per als joves i continuar amb les obres de les urbanitzacions.
I estratègicament, quina ha de ser la situació del municipi?
Les fires i els esdeveniments ens estan proporcionant molts diners i molta visibilitat. És l’únic mitjà que tenim per donar a conéixer el municipi i generar economia, ja que no tenim pràcticament indústria.
Canyelles s’endinsa en la festa major, un cita molt important en el calendari local?
Sí, és un moment de retrobament entre els veïns de les urbanitzacions, persones que havien viscut de petits i els nouvinguts... Creiem que és un moment de gaudir del bon temps, de la festa i dels veïns.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!