Esquerra recupera la secció local a Santa Margarida i els Monjos, 76 anys després. ERC
Redacció |
Santa Margarida i els Monjos
05-08-2015 12:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Esquerra Republicana ha creat una secció local a Santa Margarida i els Monjos. El dia 30 de juliol es va constituir oficialment, a les sales de l’Ajuntament Vell d’Els Monjos, la secció municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya: "amb la constitució oficial de la secció local es van recuperar els 76 anys de història municipal que va interrompre el franquisme", destaquen des de la formació. A l’assemblea constitutiva del dia 30 de juliol de 2015 va ser escollida la primera junta d’aquesta nova etapa, i Carme Vilanova com a presidenta d’ERC de Santa Margarida i els Monjos.
En un comunicat, la formació recorda els orígens del partit als Monjos. Al març de l'any 1931 es va fundar Esquerra Republicana de Catalunya amb Francesc Macià al capdavant i el 14 d’abril va proclamar la República Catalana. El dia 19 d’abril, a les cinc de la tarda, a Santa Margarida i els Monjos va celebrar la Festa de la República, posant aquest nom a la plaça de les Eres (actual Pau Casals d’Els Monjos), una festa que va comptar amb la participació d’una cinquantena de noies amb gorro frígid, la coral de la Societat Rapitenca amb barretina vermella i l’orquestra de Riudoms que va tocar la Marsellesa i sardanes. El mes d’agost de 1931, la Margaridoia d’Els Monjos ja s’havia adherit a ERC i el municipi acollia el seu primer míting el dia 12 de novembre de 1931 a les 10 de la nit: "acudiren a l’acte moltes dones, segons s’explica al nº 17 d’Abril, publicació portaveu d’ERC a l’Alt Penedès. ERC tenia al nostre municipi una secció de Joventuts. La seu social d’ERC era la Margaridoia i els seus principals dirigents: Ramon Coll, Ramon Vinyals, Antoni Bolet, Joan Fàbregas, Vicenç Usina, Francesc Gatell, Joan Santacana, Joan Martí, Antoni Salinas, Miquel Torrents i el metge Alfons Casalé", recorda ERC en un comunicat.
Finalment, el 21 de gener de 1939 les tropes franquistes del general Yagüe ocupaven el municipi, la societat la Margaridoia fou saquejada i els seus arxius foren llençats per la carretera. El local fou clausurat i el 27 de març de 1939, expropiat amb l’amenaça de la pistola del cap local de Falange. Catorze persones acusades de pertànyer a ERC van anar a la presó, d’altres exili.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!