Ple extraordinari a Sitges. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
11-09-2015 11:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Ple Municipal ha aprovat dijous una moció en favor del caràcter plebiscitari de les Eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre per 13 vots a favor (CIU, ERC, CUP i Sitges en Positiu), 4 en contra (C's i PP)i 3 abstencions (NH i SGI), en una sessió extraordinària a poques hores de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.
Segons ha llegit l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, el Ple insta a tota la ciutadania a "participar activament amb el seu vot en les eleccions del 27 de setembre amb la voluntat que s'expressi mitjançant les urnes si vol que una majoria parlamentària tingui el mandat democràtic per a iniciar el procés constituent del nou estat". Segons l'acord, els regidors i regidores es comprometen a col·laborar i donar suport al nou Parlament de Catalunya i al Govern sorgit de les eleccions.
La moció expressa que les eleccions tindran un caràcter plebiscitari com a conseqüència d'haver estat negada, per part de l'Estat espanyol, la possibilitat de fer un referèndum per tal que el poble català pugui decidir de forma lliure i democràtica el seu futur polític.
El portaveu del grup de CiU, Josep Moliné, ha recordat que el passat mes de maig el poble va votar a 11 regidors independentistes i a 5 regidors que públicament s'havien posicionat a favor del dret a decidir, i aquests van decidir que es podés parlar als Plens i en la gestió del dia a dia del municipi. Moliné ha demanat “més respecte per les voluntats de la gent que vota cada quatre anys. No ens apropiem de la Democràcia. No hem arribat fins aquí només per voluntat dels catalans, hem arribat fins aquí perquè ens hem trobat un govern espanyol que ens ha tancat les portes contínuament, i des de fa molt anys. No al pacte fiscal, no a l'Estatut d'Autonomia, però a l'estatut que després es va aprovar en altres autonomies però a Catalunya no. Hi ha molt gent catalana, sobretot gent gran, que ha canviat el sentit del seu vot”. Per al regidor “volem ser ciutadans de ple dret, volem decidir, decidir sobre tot. Volem urnes, volem vots, volem respecte al ciutadà, i volem respecte per la majoria, sentir-nos lliures”.
Per la seva part, per a Ricard Vicente, portaveu de Sitges en Positiu, “no oblidem que som l'ajuntament de Sitges i ens dirigim a tots els sitgetans i sitgetanes, als més sobiranistes i als menys sobiranistes, amb les moltes possibilitats que hi han pel mig. Crec que existeixen molt matisos”. Per a Vicente “una de les nostres màximes és defensar la Democràcia i la Democràcia és el govern del poble, de tot el poble, tant dels que estan a favor del procés com dels que no. Aquesta moció només dóna suport a una de les parts. Entenem que no respon a la neutralitat”. El regidor ha manifestat que “els ajuntaments han d'estar a favor del Parlament sí o sí. No s'ha de confondre les manifestacions personals amb la tasca de la institució, com es fer el Ple. Si realment volem un nou país, juguem net des del principi”.
Manuel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, ha manifestat que lamenta que l'Alcaldia "no es preocupi dels problemes reals dels ciutadans. Pensem que es podria haver celebrat un Ple extraordinari sobre problemes reals on podríem haver acostat posicions, com el top manta i les bonificacions fiscals. Son eleccions autonòmiques i punt. Ens agradi o no ens agradi”. Rodríguez, qui va llegir part del decret de convocatòria d'eleccions i va llegir també declaracions de Junqueras i Mas per posar de relleu algunes contradiccions, va manifestar que el president Tarradellas va dir un cop que “en política es pot fer de tot menys el ridícul. I això, per a nosaltres és el que està passant amb aquesta moció. És a dir, la llei ens diu una cosa, el decret signat pel seu president diu el mateix, i nosaltres des d'un lloc on no tenim competència legal s'està dient una altra cosa. Evidentment, per a nosaltres això té un caire merament propagandístic".
Per a Aurora Carbonell, portaveu del grup ERC i Primera Tinent d'Alcalde, “avui estem en un Ple extraordinari, i per què? Perquè estem vivint un moment excepcional. Un moment històric i extraordinari. Tenim unes eleccions plebiscitàries perquè es vota a partits que aniran cap el Sí, i a uns partits que aniran cap el No. No hi ha cap altre camí. El Sí és per a construir un país nou, és per tenir una Catalunya amb Estat propi; per posar en valor els principis universals d'igualtat, fraternitat i llibertat; és per construir un país nou. Els del No són aquells que volen continuar com estem ara, en un estat espanyol. Per això son plebiscitàries, és el Sí o el No. No hi cap res més”. Per a Carbonell, és de coherència política que les formacions que formen el Govern sempre han parlat del caràcter plebiscitari d'aquestes eleccions, i sempre han manifestat donar suport al govern que sorgís de les eleccions, i li sorprèn ara que hi hagin partits que van signar l'acord abans de les eleccions del passat mes de maig i avui s'abstinguin.
El portaveu de la CUP, Xavier Nin, ha volgut remarcar que el procés actual neix del poble i la gent. Per a Nin, qui ha enumerat les mobilitzacions del poble dels darrers anys, s'ha demostrat la “capacitat de mobilització del poble, de forma pacífica i sense incidents”. El regidor ha manifestat que ens han negat el dret a consulta. “El 27S votarem Independència, però no per continuar en un Estat com teníem fins ara, sinó votarem Independència per canviar-ho tot. Votarem entre totes i tots per construir un país des de baix, un país per al poble i des del poble. Votarem Independència perquè volem fer un país més democràtic i participatiu, més de les persones i menys dels bancs i de la Troika”. “Ens han dit que sortiríem de la UE, que no podrem pagar les pensions, que perdríem milers de llocs de treball, que no podríem pagar el deute, que no tindríem finançament, etc, etc. Però, és clar, no són eleccions plebiscitàries”, ha dit irònicament Nin.
Tant Ignasi Rubí, de NH, com Vinyet Lluís, portaveu de SGI, han argumentat el seu vot d'abstenció en la línia de ser grups municipalistes que treballen per projectes locals, i que deixen llibertat de vot el proper 27S conscients de que les seves formacions compten amb electors de diversa ideologia.
Per a Ferran Ignasi Llombart, portaveu del PP, en relació a Catalunya “no creiem en un Estat independent. Aquestes són unes eleccions autonòmiques dins el marc legal i constitucional. Per a nosaltres, són unes eleccions dintre de la normalitat democràtica a Catalunya i Espanya. Esperem que Espanya i Catalunya donin una solució a aquesta situació”.
Per la seva part, l'Alcalde de Sitges Miquel Forns, ha volgut agrair el to i els arguments de tots els grups municipals, i també del públic assistent. El Ple ha fet a l'inici de la sessió un minut de silenci per la pèrdua, el passat dimarts, de la treballadora municipal Diana Manzano després d'una llarga malaltia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!