Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-09-2015 12:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP ha denunciat irregularitats en la contractació del servei de jardineria de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La formació recorda que al mes d'abril, el govern de CiU va elaborar els nous plecs per licitar el contracte de jardineria per un import de 2,2 milions d’euros l’any i un termini de 4 anys: "teníem sospites que la licitació que es volia tirar endavant era irregular, i vam demanar un informe dels serveis jurídics de l’Ajuntament". Segons alerten, "el contracte pretenia licitar el servei de jardineria, d’una banda, i vendre una parcel·la municipal, de l’altra. Tot en la mateixa adjudicació". La parcel·la en qüestió es troba al sector Masia d’en Barreres II, té una superfície de 5.200 metres quadrats i està valorada en 940.000 euros. La intenció de l’Ajuntament, segons la CUP, era que l’adjudicatari del contracte adquirís la finca per instal·lar-hi, si ho considerava convenient, la seva base d’operacions. Aquesta adquisició no era condició indispensable per atorgar el contracte, però sí que donava punts (40 d’un total de 100) en l’adjudicació.
La Secretaria i d’Intervenció de l’Ajuntament van elaborar un informe favorable i el contracte es va portar a ple i va tirar endavant. La CUP s’hi va oposar perquè sospitava de la regularitat del contracte i pel fet que "defensem la municipalització d’aquest servei".
Però els serveis jurídics de la CUP avalen la "irregularitat del procediment": "En primer lloc, pel fet que no es pot licitar en un mateix contracte un servei municipal i la venda d’un terreny. En segon terme, perquè la parcel·la que es posava a la venda està inclosa al Patrimoni Municipal del Sòl i de l’Habitatge, i d’acord amb la Llei d’Urbanisme, els ingressos procedents de la venda de parcel·les patrimonials s’han de destinar a conservar, administrar i ampliar aquest patrimoni, i les finques, un cop venudes, només es poden destinar a uns usos concrets, dins dels quals no es troba la instal·lació de serveis de jardineria. I finalment, perquè en la valoració de les ofertes que es presenten a una licitació només es poden tenir en compte aspectes directament relacionats amb el contracte (en aquest cas el de jardineria), i no altres aspectes com acceptar el pagament en espècies a través de l’adquisició d’una parcel·la municipal".
En un escric que la CUP va entrar per registre el 21 de maig s’exposava la sospita que la licitació era irregular i demanàvem que aquest document es fes arribar a la Junta de Contractació Administrativa i que es suspengués l’adjudicació mentre la Junta no es pronunciés.
Paral·lelament, l’Asociación Española de Empresas de Parques y Jardines, com a part afectada per la licitació, va interposar un recurs a l’Ajuntament contra el plec del contracte.
Això va obligar l’Ajuntament a trametre el recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que va admetre a tràmit el recurs i que actualment està estudiant l’expedient. Mentrestant, el tribunal ha decretat la suspensió cautelar de la contractació. A la comissió infomativa del 7 de setembre, en resposta a una pregunta de la CUP, responsables de l’Ajuntament van afirmar que la licitació era, efectivament, irregular, i que estaven treballant en l’elaboració d’uns nous plecs.
La CUP valora molt negativament els fets ocorreguts, perquè "tot i l’evidència que el contracte era irregular, els serveis jurídics de l’Ajuntament van donar-hi el vist-i-plau". Per a la formació "el preocupant d’aquest afer és per què ha passat això, i el fet que la Secretaria i la Intervenció de l’Ajuntament no han treballat amb independència. Això posa en qüestió la seva tasca, que és donar validesa legal a les accions que es prenen des del govern".
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!