Reglament de Participació

Els veïns d’Olèrdola podran promoure la convocatòria de referèndums per temes locals

És un dels punts inclosos en el Reglament de Participació aprovat aquest dilluns en el ple de l’Ajuntament

Ple municipal d'Olèrdola. Ajuntament d'Olèrdola

Ple municipal d'Olèrdola. Ajuntament d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Promoure la convocatòria de consultes populars en l’àmbit municipal és un dels drets que reconeix pels veïns d’Olèrdola el Reglament de Participació que l’Ajuntament, en sessió de ple celebrada aquest dilluns al vespre, ha aprovat de manera inicial. La convocatòria de consultes populars o referèndums hauria de tenir l’aval mínim del 20% del cens i es limita a dues consultes les que es poden fer cada any. Altres punts destacats que incorpora el Reglament és la convocatòria d’una audiència pública per part de l’alcalde, al menys una vegada a l’any, per tractar temes d’interès general del municipi. El reglament també recull mesures de suport a les entitats i el foment de metodologies participatives.

Xavier Serramià, portaveu del Govern Municipal, posava l’accent en què Olèrdola és un cas excepcional en municipis de la seva mida a l’hora de disposar d’un reglament d’aquestes característiques.

Disposar d’aquest reglament faria que l’Ajuntament complís al 100% els criteris de transparència avaluats en el programa Infoparticipa de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els dos grups de l’oposició van votar en contra del Reglament perquè no se’ls hi havia demanat opinió. Mari Carme Villanueva, regidora de CiU, destacava que el seu grup estava a favor de fomentar la participació ciutadana però criticava que el govern no deixés participar als grups que formen part del consistori.

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, qualificava de “surrealista” que el Reglament de Participació no reculli les opinions de tots els regidors, encara que sigui un expedient que s’iniciés al final del mandat passat.

Un altre dels acords rellevants de la sessió del ple va ser la resolució de les al•legacions presentades a la taxa reguladora de les escoles bressol. La taxa té aquest curs la novetat d’establir-se en funció de la renda familiar. En el ple d’aquest dilluns, un punt que es recull dels que s’han al•legat és que en el càlcul de la taxa es tingui en compte si el pare, mare o tutor està  registrat a l’atur.

En la taxa es segueix contemplant que tindrà preferència qui demani jornada completa, però a partir de les al•legacions es matisa que un cop l’infant ha estat inscrit té la plaça garantida.

Les al.legacions proposades per CiU no van ser resoltes per presentar-se fora de termini. El grup de CiU proposava bonificar amb el 50% de la quota als veïns del municipi que utilitzin el servei. Des d’ERC es coincidia en què calia treballar aquesta opció de bonificar als empadronats al municipi i apuntava que aquest criteri es podria estudiar també en altres serveis que es presten a Olèrdola.

El govern municipal, amb el suport de la secretària, feia notar que el Constitucional establia que no era legal fer aquesta distinció. Xavier Serramià, amb tot, anunciava que s’estudien quines fórmules es poden aplicar perquè els veïns del municipi puguin tenir ajudes sense incomplir la llei. El govern aprofitava el debat per indicar que amb el nou model de taxa, el 70% dels inscrits aquest curs paguen menys que en el curs passat i feia notar que el 51% paguen la quota mínima. La resolució de les al•legacions va ser aprovada amb els vots favorables d’Apo i d’ERc i  el vot en contra de CiU.

En el ple d’aquest dilluns es va aprovar nomenar com a jutge de pau substitut a Fèlix Juan Carbó, que agafa el relleu de Pere Sadurní Roig, actual regidor d’ensenyament. Amb l’abstenció dels dos grups de l’oposició es va aprovar el Compte General de l’exercici de 2014. També es va aprovar modificar la dedicació de l’alcalde per reduir-la del 90 al 82%, la qual cosa equival a una retribució de 31.000 euros bruts anuals enlloc dels 34.000 aprovats inicialment. CiU va votar en contra perquè entén que “no és correcte” aquest sou i ERC també va votar en contra recordant que manté la posició ja expressada en el ple en què es va aprovar l’assignació.

Per unanimitat, es va aprovar una modificació de pressupost que incorpora el pagament d’una part de la paga extra de Nadal de 2012 que el govern de l’estat va retallar als empleats públics. També es va aprovar per unanimitat delegar a la Diputació les funcions de gestionar les possibles sancions derivades de l’aplicació de l’ordenança de civisme.

Altres acords del ple d’aquest dilluns han estat l’aprovació dels dies festius locals pel 2106. No hi ha canvis i a Moja seran el 25 de juliol i el 30 d’agost, mentre que a la resta del municipi seran festius locals el 30 i 31 d’agost. També es va donar compte de l’informe trimestral de tresoreria i d’intervenció, que recull que la mitjana de pagament de les factures és de 19 dies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local