Ple ordinari

El govern torna a congelar les ordenances a Vilafranca mentre l’oposició reclama la "tarificació social"

'Hi ha despeses que augmentaran, com les de personal, però traslladar l’esforç fiscal a les persones ens sembla molt agosarat'

Ple municipal de Vilafranca del Penedès. Roger

Ple municipal de Vilafranca del Penedès. Roger

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tal i com va passar fa exactament un any, l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar ahir a la nit unes ordenances fiscals congelades en què l’equip de govern sociovergent no va rebre el suport de cap dels partits de l’oposició: CUP, ERC i VeC van votar-hi en contra tot coincidint en reclamar una “tarificació social” per al màxim de serveis possibles i “més temps” per poder estudiar les ordenances proposades, mentre que el PP es va abstenir.

Així doncs, per segon any consecutiu els impostos es mantenen inalterables a Vilafranca. El regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va explicar que “hi ha diverses despeses que augmentaran, com les de personal, però traslladar l’esforç fiscal a les persones ens sembla molt agosarat, ja que no tenim constància que la crisi hagi passat i per això no apugem impostos”. Ruiz va afegir que “de les ordenances en recollim un 64% dels ingressos municipis”, alhora que va destacar que “enguany n’estrenem una de gestió, inspecció i recaptació proposada per la Diputació i adaptada a Vilafranca que servirà per millorar en seguretat jurídica i transparència”.

El regidor d’Hisenda també va recalcar que “som una de les poblacions amb fiscalitat més baixa entre les de les nostres dimensions”, alhora que va subratllar “el gran nombre de bonificacions” introduïdes com les del sector empresarial per incentivar la creació i establiment de noves empreses a la vila. En el torn de rèpliques, Ruiz va titllar “d’animalada” introduir bonificacions a tots els impostos, ja que considera que alguns, com la selecció de residus en tirar la brossa són “incontrolables”.

El seu soci de govern, Francisco Romero (PSC), va explicar que les ordenances responen a “un model que assegura el manteniment dels més de cinquanta serveis públics gràcies a un endeutament a la baixa i a la tinença de serveis professionals”. Romero també va afirmar que aquesta línia permetrà “tornar a generar ocupació”.

Laia Santís (CUP) va assegurar que el debat sobre les ordenances “s'hauria de fer conjuntament amb els pressupostos per saber com es gasta el què es recapta” alhora que va reivindicar “taxes progressives en què pagui més, qui més té”. La regidora de la CUP també va alertar que en les bonificacions a les empreses “s’ha de vigilar que no es deslocalitzin a posteriori”, alhora que va puntualitzar que “faríem un recàrrec d’un 50% als pisos buits d’entitats financeres”.

Mònica Hill, d’ERC, també va fer referència a crear una taxa per sancionar la presència d’habitatges buits “per fomentar l’ocupació, el lloguer i tenir més habitatge social”. La portaveu republicana va afegir que “les mesures per a la creació de llocs de treball són insuficients i és un eix prioritari”. En canvi, es va mostrar satisfeta per la nova ordenança de gestió, inspecció i recaptació: “dona més informació, clarifica i afegeix transparència des del principi al final”.

Des de VeC, Ramon Arnabat va assegurar que “no s'avança en la tarificació social”, tot afirmant que “allà on s’ha implantat funciona, no suposa una disminució d’ingressos pel consistori i ha fet augmentar la justícia social”. Arnabat també va defensar que “és millor dotar de més servies al municipi per incentivar l’establiment d’empreses que no oferir aquestes poques bonificacions”.

Finalment, Josep Ramon Sogas, del PP, va mostrar el seu suport per “la congelació i les bonificacions”, però va reclamar-ne pels “increments de plantilla”, va defensar un “millor pla de transport” i es va mostrar contrari a les actuals condicions de l’IBI per a les famílies nombroses.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local