Discurs institucional

Mas apel·la al “deure de decidir” dels polítics i avisa la CUP que “ignorar” que tothom és necessari no aporta solucions

En el seu discurs de Cap d’Any, confia que es resoldran els escenaris “d’enorme complexitat” de Catalunya i Espanya perquè convenen “governs estables”

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, durant un moment del discurs institucional de Cap d'Any. ACN

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, durant un moment del discurs institucional de Cap d'Any. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha reivindicat el “dret a decidir” dels representants polítics i ha defensat que aquest dret resulta “indefugible” en situacions d’enorme complexitat com la de Catalunya i Espanya. “Escenaris que obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir. A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir”, ha afirmat en el tradicional discurs de Cap d’Any. Mas també s’ha dirigit indirectament a la CUP per afirmar que tothom és necessari perquè Catalunya pugui decidir el seu futur i ha alertat que seguir “ignorant-ho o menystenint-ho” no aportarà cap solució de futur.

Mas defineix el 2015 com un "any de canvis" a tots nivells: l’econòmic, el social i el polític. En el primer dels terrenys, el president de la Generalitat en funcions considera que l’escenari és “objectivament millor” argumentant que hi ha més activitat, més moviment i més feina. “El país és atractiu per invertir-hi i per generar projectes. Exportem més que mai. Hem guanyat prestigi turístic i comercial”, assegura per després afegir que entre tots s’està fent una “bona feina" tot apuntant que la creació dinàmica de l’ocupació és el "camí més sòlid" per recuperar els nivells de benestar que Catalunya necessita.

En l’àmbit social, Mas admet que massa ciutadans pateixen els estralls de la crisi i situa l’atur perllongat, els joves amb formació sense feines equivalents a la seva preparació, el major risc de pobresa i la major desigualtat com a reptes que apareixen en tota la seva "cruesa i crueltat”. Davant d’aquesta situació, garanteix que la societat i les institucions estan altament sensibilitzades i que es treballa “dia a dia” perquè les persones que més han patit acabin notant els efectes de la recuperació econòmica i per una “més justa distribució de la riquesa”. Una riquesa però que, segons apunta, no controla Catalunya, sinó que marxa en unes “proporcions elevadíssimes que acabem esdevenint lesives per al benestar d’una part molt majoritària de la societat catalana”.

El president també fa esment a l’amenaça terrorista internacional refermant la determinació d’actuar a favor de la seguretat, contra tot tipus de violència i a favor de la convivència pacífica dels pobles.

A nivell polític, Mas ha reivindicat el “deure de decidir” dels representants polítics, una responsabilitat que, segons el president, no es pot defugir un cop s’ha passat per les urnes i s’ha rebut el mandat democràtic de la població.

En aquest sentit, Mas recorda que a Catalunya s’ha parlat molt de dret a decidir però , en canvi, s’ha deixat de costat el “deure de decidir”. Un deure que considera “indefugible” davant els escenaris polítics d’enorme complexitat que s’han obert tant a Catalunya com a l’Estat.

El cap de l’executiu en funcions desitja que en els dos casos es resolgui la situació argumentant que “a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascú des de la seva legalitat democràtica”.

Recorda que, a Catalunya, queda “poc temps i poc marge” tenint en compte que el termini legal per decidir si hi ha nou govern o eleccions acaba el deu de gener i assenyala que, abans d’aquesta data, la llei no li permet convocar eleccions.

Així mateix, Mas remarca que la situació a l’Estat després del 20-D “s’assimila en complexitat” i afegeix que "aquells que en les darreres setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d’aplicar en les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicades”.

En el cas de Catalunya, el president destaca que el país té clar que vol decidir el seu futur i afegeix que tothom és necessari per fer-ho possible. En aquest context, avisa la CUP de manera indirecta que “seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur”. Tot i admetre que s’estan vivint uns “mesos incerts, amb neguits i algunes decepcions”, s’ha mostrat convençut que el país ha recorregut al llarg dels darrers pocs anys un “camí extraordinari” i ha fet una crida a treure lliçons de les incerteses econòmiques, socials i polítiques dels darrers anys.

“El jonc més flexible és aquell que resisteix millor les inclemències del moment i pot tornar a redreçar-se quan aquestes han passat”, ha descrit metafòricament.

“Projecte nacional i projecte social s’han donat de la mà i caminem junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país; és a dir un bon país per a tota la seva gent. Confio que l’any que estem a punt d’encetar serà decisiu per convertir aquest anhel àmpliament compartit en una esplèndida realitat”, conclou el president en funcions. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local