Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
20-01-2016 09:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú promourà el concepte de renda bàsica com una eina útil contra la pobresa. Aquesta és una de les mocions que es van aprovar el passat dilluns en el ple ordinari del mes de gener. Els regidors també van estar d'acord en la creació d'un inventari de camins municipal i en la proposta de donar suport al Banc d'ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. L'acte va començar amb un emotiu silenci en homenatge a l'exalcalde Esteve Orriols.
Amb només l'abstenció de Ciutadans, l'Ajuntament de Vilanova va aprovar la moció presentada pel grup Som VNG a favor de promoure el concepte de renda bàsica com una eina per garantir el dret a la subsistència i ajudar en la lluita contra la pobresa i la desigualtat social. Tal com explica el seu regidor, Enver Aznar, la proposta "no persegueix que Vilanova implanti una renda bàsica des de l'Ajuntament però sí que treballi en xarxa per potenciar aquest concepte". Un exemple seria organitzar espais de discussió o convidar personalitats del món acadèmic a la ciutat per debatre sobre el tema.
D'altra banda, la CUP va presentar una moció per crear un inventari municipal de camins, que va ser aprovada per unanimitat. La proposta té com a finalitat preservar, difondre i dinamitzar el patrimoni cultural i històric associat als camins, així com delimitar el patrimoni públic pel que fa a hàbitats naturals, marges, camins o mulasses, entre d'altres. La regidora de la CUP, Marta Jofra, afegeix que des del grup municipal també s'ha volgut impulsar aquesta proposta per qüestions de mobilitat i promoció econòmica.
Amb una altra unanimitat es va aprovar la proposta d'ERC, que vol donar suport al projecte "l'ADN de la memòria", una iniciativa que va començar a la Universitat de Barcelona aquest estiu i que pretén identificar els desapareguts a la Guerra Civil. Per fer-ho es basa en la informació del Laboratori de Genètica Forense de la universitat, que durant cinc anys ha estat recollint mostres d'ADN de persones que busquen restes de familiars desapareguts a la guerra i que podrien estar en alguna de les 344 fosses comunes que hi ha oficialment a Catalunya.
A part de les mocions presentades per l'oposició, el ple de Vilanova va aprovar per unanimitat la delegació de competències a la Junta de govern per a la imposició de sancions per faltes greus i molt greus en matèria de tinença d'animals potencialment perillosos. L'Ajuntament també va aprovar, amb l'abstenció d'ERC, la modificació de les Ordenances Fiscals i les Bases per concedir ajuts econòmics en els impostos municipals en els casos que s'hagin d'atendre situacions especials. Finalment, també es va validar el decret de nomenament dels membres de la Comissió Informativa del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM).
Ja han començat les sessions de participació del PAM
Un dels objectius del Govern municipal de cara els pròxims anys és fer augmentar la participació de la ciutadania en la política com per exemple a través del Pla d'Actuació Municipal (PAM). Des del dimarts fins al dijous d'aquesta setmana, als Centres Cívics de Sant Joan, de Mar i de la Geltrú, els regidors presentaran el seu pla d'actuació als ciutadans per saber de primera mà què els sembla i recollir propostes de millora. El projecte està basat en 208 accions i 65 objectius que giren entorn de temes d'ocupació, promoció econòmica, cohesió social i transparència. Fins a l'1 de febrer encara es podran fer aportacions, en aquest cas a través de la pàgina web: http://governobert.vilanova.cat/pam2015-2019/.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!