Cercle d'Economia de Sitges

Iglesias, a Sitges, diu que no serà per ell que no hi haurà govern després del 26-J

El secretari general de Podem no garantirà ni per activa ni per passiva la continuïtat del PP a l'executiu

El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, durant les jornades de l'entitat a Sitges. ACN

El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, durant les jornades de l'entitat a Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, no accepta la petició que li ha fet arribar el Cercle d'Economia per garantir que hi hagi govern a Espanya després del 26-J. En l'inici de la conferència que ha pronunciat aquest dijous en el marc de la reunió anual del Cercle, el líder del partit morat ha afirmat que la responsabilitat recaurà en el PSOE. "Estic disposat a formar govern i a presidir-lo. Per nosaltres no serà que no hi hagi govern a Espanya", ha explicat tot just abans d'apuntar als socialistes: "Al final, l'àrbitre, la força política que decidirà si continua governant el PP o si hi ha una coalició progressista, serà el PSOE". Tot i que el president del Cercle, Antón Costas, li ha demanat que es comprometi a permetre, si no hi ha pacte, a deixar que governi la força més votada, Iglesias ha subratllat que no propiciarà la continuïtat del PP al govern "ni per activa ni per passiva".

"Tots som culpables (que no hi hagi govern a l'Estat), però ningú pot dir que nosaltres no vam ser coherents", ha indicat. Iglesias ha insistit que "els números" donaven per construir un govern "progressista" entre PSOE i Podem, amb el suport de partits catalans i bascos. "L'experiència política catalana serveix d'exemple per fer governs de coalició", ha assenyalat. El secretari general de Podem ha advertit, però, que després del 26-J només serà possible arribar a acords amb aquells partits amb els que es comparteixin les línies generals de la política econòmica. "Nosaltres difícilment podríem estar d'acord amb el PP i amb C's", ha apuntat.

Iglesias, doncs, no accepta la petició que li fa el Cercle d'Economia i l'únic compromís que assumeix és el d'intentar construir un govern "progressista" que rellevi el PP a la Moncloa. En cap cas avalarà un executiu que inclogui els populars i serà el PSOE el que haurà de decidir: "Al final, l'àrbitre, la força política que decidirà si continua governant el PP o si hi ha una coalició progressista, serà el PSOE".

Apujar salaris, reformar la fiscalitat i relaxar els terminis per reduir el dèficit

La conferència d'Iglesias a Sitges ha estat fonamentalment econòmica i li ha servit per detallar algunes de les propostes que inclou el programa electoral del partit. Un programa "socialdemòcrata" per recuperar, segons ell, allò que els socialdemòcrates han renunciat a reclamar. El canvi de prioritats respecte els últims governs de l'Estat és evident.

"Zapatero va congelar les pensions per aconseguir 1.700 milions d'euros quan en podria haver aconseguit el doble revertint la rebaixa de l'impost de Patrimoni. Rajoy va retallar 6.000 milions en Sanitat quan podria haver aconseguit el mateix si hagués revertit la baixada de l'impost de Societats per a les empreses que facturen més de 140 milions d'euros. Governar és escollir i els que han governat fins ara han escollit un camí ineficient i injust per a les classes populars".

Per començar, Iglesias planteja rebaixar els impostos indirectes, com l'IVA, especialment per als aliments (4%) i per a la calefacció, gas i electricitat (10%); apujar els que afecten principalment a les grans fortunes i a les grans empreses, recuperant nivells anteriors de l'impost de Successions i Donacions i modificant el mínim exempt en el de Patrimoni; també pretén instaurar un impost de solidaritat a les entitats financeres per recuperar part de les ajudes públiques que van rebre; i impulsar una reforma fiscal que en l'IRPF rebaixi la pressió fiscal sobre les classes populars i l'incrementi sobre els que més ingressen.

El programa econòmic de Podem vol incidir en la lluita contra el frau fiscal i contra els paradisos fiscals, derogar la reforma laboral i apujar el salari mínim fins els 800 euros en una fase inicial i fins els 900 euros a partir de 2019. Pel que fa a les pensions tornarien a estar indexades a l'IPC. En el cas de l'habitatge se sancionaria als grans tenidors que tinguin pisos buits, el SAREB passaria a ser un gestor de lloguer social i s'introduiria la dació en pagament amb caràcter retroactiu.

El reforç de les polítiques de I+D+I i l'aposta per apujar els salaris per fomentar l'increment del consum intern són altres prioritats per a Podem, que planteja deixar enrere l'austeritat, que s'ha mostrat "injusta i ineficient" durant els anys de crisi. De fet, el líder de Podem està convençut que el creixement de l'economia del darrer anys es deu, precisament, a la relaxació de les polítiques d'austeritat "en any electoral". Si Iglesias es converteix en el nou president de l'estat espanyol liderarà una negociació amb la Unió Europea per relaxar el ritme de reducció del dèficit. La intenció de Podem és que Espanya generi un dèficit del 3% del PIB l'any 2019 enlloc del 2017.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local